{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja za zločine u Silosu u Tarčinu

S
23.8.2012. u 07:57
0
7
Nastavak suđenja za zločine u Silosu u Tarčinu
0
Nastavak suđenja za zločine u Silosu u Tarčinu
Sud BiH
Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu "Đelilović i drugi", optuženima za ratni zločin protiv Srba u "Silosu" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i u magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.
Optuženi se terete da su od maja 1992. godine do januara 1996. godine svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništa.

Po nalogu Tužilaštva BiH, 22. novembra 2011. godine uhapšeni su bivši načelnik opštine Hadžići i predsjednik ratnog predsjedništva Mustafa Đelilović, načelnik SJB Hadžići Fadil Čović, komandir policijske stanice u SJB Hadžići Mirsad Šabić, komadant 109. brdske brigade Nezir Kazić, upravnik zatvora "Silos" Bećir Hujić, zamjenik upravnika "Silosa" Halid Čović, te zatvorski stražari Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Optuženi se terete za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH potvrdio je 12. januara optužnicu protiv navedenih lica, a glavni pretres u ovom predmetu počeo je 19. aprila ove godine.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: