{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sljedeće sedmice presuda Neškoviću i Iliću za zločine u Srebrenici

F
21.9.2012. u 20:55
0
0
Sljedeće sedmice presuda Neškoviću i Iliću za zločine u Srebrenici
0
Sljedeće sedmice presuda Neškoviću i Iliću za zločine u Srebrenici
Sud BiH izreći će u srijedu, 26. septembra, presudu Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Srebreničanima.
Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ubijeni.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane zarobljenike, a Nešković je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili. Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Za četvrtak, 27. septembar, planirana je statusna konferencija pred početak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Stanišić i Milošević optuženi su za zločine počinjene na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići (opština Zvornik), gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu, bit će nastavljeno u srijedu, 26. septembra, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane. Suđenje će se nastaviti i u četvrtak.

U utorak, 25. septembra, zakazano je ročište, po zahtjevu Tužilaštva BiH, za produženje pritvora Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine.

U ponedjeljak i petak, 24. i 28. septembra, saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH bit će nastavljeno suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Zulfikaru Ališpagi i Nihadu Bojadžiću, šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a.

Za četvrtak, 27. septembar, zakazano je suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Istog dana će biti nastavljeno suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. Maj” na području općine Hadžići.

Suđenje Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene na području općine Čajniče, bit će nastavljeno u ponedjeljak, 24. septembra, a utorak, 25. septembra, bit će nastavljeno suđenje Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin počinjen na području Kotor-Varoši.

U srijedu, 26. septembra, bit će nastavljeno suđenje Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločin počinjen u Stocu i Čapljini, dok će u petak, 28. septembra, biti nastavljena suđenja Goranu Sariću, optuženom za zločin u Sarajevu počinjen 1992. godine, i Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

U ponedjeljak će biti nastavljena obnovljena suđenja Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su optuženi za zločin počinjen na Korićanskim stijenama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: