Sud BiH
0

Nastavak suđenja za zločin u Trusini

FENA
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je za zločin u Trusini (općina Konjic), koji se desio u aprilu 1993. godine, saznao poslije rata.

Bahrudin Fazlić, bivši načelnik Štaba Operativne grupe “Igman”, objasnio je da je za zločin koji su u Trusini počinili pripadnici ABiH saznao 1997. godine radeći na jednom projektu.

“Selo Trusina sam upoznao poslije rata, kada sam radio na projektu krivičnih djela koja su počinili pripadnici ABiH. Čuo sam da su stradali ljudi. Kao starješina ABiH, izvinjavam se porodicama žrtava”, rekao je svjedok Fazlić.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, terete se Mensur Memić, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Fazlić je rekao da, dok je on bio načelnik Štaba Operativne grupe “Igman”, od sredine aprila do jula 1993. godine, odred “Zulfikar”, čiji je komandant bio optuženi Ališpago, nije bio u sastavu Operativne grupe, već je bio potčinjen Štabu Vrhovne komande ABiH.

Svjedok je kazao da, koliko mu je poznato, optuženi Ališpago u to vrijeme nije bio još na nekoj drugoj dužnosti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku je predočen dokument Štaba Vrhovne komande ABiH od 18. aprila 1993. godine, gdje je navedeno da je optuženi Ališpago postavljen na mjesto zamjenika komandanta Operativne grupe “Igman”, kojom je komandovao Salko Gušić.

“Za to ovlaštenje nisam znao. Da sam znao, bio bi meni nadređeni”, rekao je Fazlić.

Svjedok Fazlić je rekao da Ališpago nije prisustvovao redovnim sastancima Operativne grupe, ali jeste povremeno na sastancima isturenog komandnog mjesta na Bradini kod Konjica.

Mithat Karović, drugi svjedok Tužilaštva BiH, tokom davanja iskaza rekao je da mu nije poznato da li je zločin u Trusini istraživan.

Karović, koji je oko dvije sedmice tokom februara i marta 1993. godine bio pomoćnik komandanta za bezbjednost u Operativnoj grupi “Igman”, rekao je da nema saznanja da li je odred “Zulfikar” bio u sastavu spomenute Operativne grupe.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar 2011. godine, kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva BiH, prenosi BIRN Justice Report.