Sud BiH
1

Nastavak suđenja Senahidu Ribiću za zločine u Odžaku

FENA
Sud BiH
Sud BiH
U nastavku suđenja Senahidu Ribiću zvanom Bešlaga za zločine počinjene nad civilima u Odžaku, svjedoci Okružnog tužilaštva u Doboju govorili su o ubistvima civila u selu Jezero 1992. godine, javio je BIRN-Justice Report.

Svjedok Mehmed Šogorović je ispričao da je čuo da su ubijeni Sreto Mlinarević, Vlado Vidić, Zdravko Vidić i Pero Ljubičić, ali je dodao da o tome ništa ne zna.

Okružni tužilac Slavko Krulj podsjetio je svjedoka na iskaz iz marta 2007. dat u Centru javne bezbjednosti (CJB) Doboj, u kojem je Šogorović rekao kako je “čuo da se optuženi hvalisao da je ubio Peru Ljubičića”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Džavid Slamnik, branilac optuženog, rekao je da je u Šogorovićevom iskazu navedeno i da svjedok “lično smatra da optuženi Ribić nije spososban za ubistvo”.

Svjedoka Šogorovića je Sudska policija privela zbog neodazivanja pozivu da prethodno svjedoči na Ribićevom suđenju.

Šogorović je objasnio Sudskom vijeću da je pobrkao datum svjedočenja.

Senahid Ribić optužen je da je, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, u periodu od maja do jula 1992. na području Odžaka vršio hapšenje civila, fizički i psihički zlostavljao civile, ubijao ih te oduzimao imovinu i učestvovao u paljenju kuća.

Kemal Ganić, drugi svjedok koji je dao iskaz na ovom suđenju, kazao je da je “hodajući za kravom u junu ili julu 1992. godine, na livadi vidio leš ubijenog Pere Ljubičića”.

“Ne znam ko ga je ubio. Nisam prijavio da sam vidio tijelo ubijenog”, rekao je Ganić.

I ovog svjedoka tužilac Krulj je podsjetio na iskaz dat u julu 2007. godine u kojem je naveo da je “čuo da bi mogući izvršioci ubistva mogli biti Bešlaga, Som ili Handa”.

“To uopšte nisam izjavio. Rekao sam da ih poznajem ali nisam nabrajao njihova imena kao imena izvršilaca ubistva. Nisam čitao zapisnik i nisam ga potpisao”, ustvrdio je Ganić.

Branilac optuženog najavio je da će u nastavku procesa zatražiti saslušanje službenika CJB-a Doboj koji su u istrazi razgovarali sa Ganićem.

Ahir Sejdić također je svjedočio na ovom suđenju i naveo da je 1992. godine, tokom izbjeglištva u Bosanskom Brodu, sreo grupu ljudi iz Odžaka, među kojima je bio Bešlaga.

“Tada sam čuo da Bešlaga jednoj grupi kaže: ‘Ubili smo Peru’”, rekao je ovaj svjedok.

Okružni tužilac je pročitao i iskaz Smilje Ljubičić, preminule supruge ubijenog Pere Ljubičića, koja je početkom 2007. godine u iskazu pred dobojskom policijom navela da je čula da su njenog supruga ubili “Bešlaga, Handa i Som”.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.