BiH
0

Nastavljeno suđenje Grujiću za zločine na području Zvornika

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 10. maja 1992. godine kod sela Baljkovci vidio zarobljenu grupu civila među kojima je prepoznao svoje komšije Bošnjake.

"Ne mogu njihovih imena dobro da se sjetim, ali među komšijama bili muškarci, žena i djeca, svi civili. Ležali su potrbuške, sa zavezanim rukama na leđima. Ja sam ih sreo na putu za Baljkovce, selo gdje smo zajedno živjeli“, kazao je Miloš Grujić, svjedok Tužilaštva i rođak optuženog Slobodana Grujića.

Kako je ispričao, taj dan je na putu za Baljkovce bilo dosta nepoznate vojske, uglavnom pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).

"U jednom trenutku krenula je rafalna paljba sa okolnih brda. Našao sam se u unakrsnoj vatri, čuvši kako neki vojnik viče da ih sve treba pobiti“, objasnio je svjedok i dodao da je nakon paljbe vidio da je jedan od zarobljenih civila Safet Subašić, pobjegao", ispričao je svjedok. Kako je rekao, nije vidio gdje i kada su civili zarobljeni, niti šta je bilo kasnije sa njima.

"Znam samo da je Safet pobjegao i jedini od njih preživio“, kazao je Grujić.

Na pitanje da li je među vojnicima vidio svog strica, optuženog Slobodana Grujića, svjedok je rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da misli da je bio tu.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je 10. maja 1992. godine, zajedno s još nekoliko osoba, učestvovao u zarobljavanju i ubistvu deset civila bošnjačke nacionalnosti na području opštine Zvornik.

U optužnici se navodi da su civili ekshumirani 1997. godine iz grobnice Pandurica. Svjedok Himzo Memišević, čiji je polubrat sa ženom i djetetom ubijen 09. maja 1992. godine, kazao je da mu je brat nakon rata pronađen u grobnici Pandurica, ali da njegovu ženu i dijete nikada nisu pronašli.

"Safet Subašić je jedini koji je preživio. Od njega sam saznao da je u toj grupi bio polubrat sa porodicom. Ali, to je sve što znam. Safet ni danas o tome ne da da se mnogo priča”, objasnio je Memišević.

Naredno ročište zakazano je za 04. juli 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.