{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Budimiru za nedozvoljeno držanje oružja

S
SRNA
10.10.2013. u 08:28
4
19
Nastavak suđenja Budimiru za nedozvoljeno držanje oružja
4
Nastavak suđenja Budimiru za nedozvoljeno držanje oružja
Živko BUdimir (Foto: Klix.ba)
U Opštinskom sudu u Sarajevu danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Federacije BiH (FBiH) Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.
Na prethodnom ročištu, održanom 20. septembra, tužilac Sanjin Bogunić rekao je da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH, 26. aprila, pronašli pištolj "češka zbrojovka" sa sedam metaka za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Pozivajući se na iskaz vještaka, Bogunić je precizirao da je jedan metak bio u cijevi, a šest metaka u šaržeru pištolja, pri čemu je konstatovao da je "pištolj bio spreman za upotrebu".

On je zatražio da Budimir bude kažnjen po zakonu i da mu sporni pištolj bude oduzet.

Budimirov advokat Ragib Hadžić naveo je da će odbrana dokazati nevinost svog klijenta, uz opasku da je ovaj proces "optužba protiv oficira koji ima pištolj".

On je zapitao postoji li umišljaj da optuženi izvrši krivično djelo, da li je oružje zaista nelegalno, te šta je sa Zakonom o amnestiji. "Smatram da ne postoji krivično djelo, kao ni krivična odgovornost mog branjenika", rekao je Hadžić.

Na današnjem ročištu, koje je zakazano za 10:30 sati, planirano je da tužilaštvo izvede sve dokaze, dok će odbrana, prema najavama, to učiniti 7. novembra.

Optužnica protiv Budimira podignuta je 3. juna, a na ročištu za izjašnjavanje o krivici, održanom 1. jula, on se izjasnio da nije kriv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: