BiH
6

Budimir se pojavio na suđenju, izjavio da se ne osjeća krivim

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pojavio se na Općinskom sudu u Sarajevu na ročištu po optužnici kojom se tereti za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 26. aprila, tokom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj "Češka zbrojovka" sa sedam metaka, za koji, prema otpužnici, ne posjeduje odobrenje.

Budimirov advokat Ragib Hadžić je na početku suđenja iznio prigovor da Općinski sud u Sarajevu nije nadležan za ovaj slučaj, jer je Budimir prijavljen u Mostaru, što je sudija Sedin Idrizović odbio, rekavši da je optužnica već potvrđena.

Tužilac Sanjin Bogunić je najavio dva svjedoka tokom procesa i izvođenje desetak materijalnih dokaza da je predsjednik FBiH prekršio zakon. Bogunić je rekao kako pištolj nije registrovan u Policijskoj upravi Mostar, gdje je Budimir dobio dozvolu za držanje druga dva primjerka oružja koja posjeduje.

Advokat Hadžić je podsjetio na "spektakl hapšenja" 26. aprila, rekavši da to nije bilo stvar zakona, već drugih stvari. Hadžić je rekao da u optužnici postoji mnogo dilema. Najavio je dva svjedoka, dva dokaza i svjedočenje Budimira.

Budimir je rekao da se u medijima ne želi izjašnjavati o ovom predmetu.

"Vjerujem u pravdu i pravosudne institucije i ne osjećam se krivim", rekao je Budimir.

Advokat Hadžić spomenuo je u sudnici, ali i u izjavi medijima, da postoji Zakon o amnestiji FBiH, prema kojem do 2015. godine svi mogu prijaviti legalno nabavljeno oružje, a da ne snose krivičnu odgovornost.

"Mi posjedujemo valjanu dokumentaciju koja dokazuje legalnost nabavke tog pištolja i vidjet ćemo konačan stav Suda o tom pitanju. To je trofejno oružje koje je gospodin Budimir dobio od Ministarstva odbrane", rekao je Hadžić nakon ročišta.

S obzirom na to da su se obje strane saglasile da im je potreban jedan dan za iznošenje dokaza i saslušavanje svjedoka, glavni pretres zakazan je za 10. oktobar u 10:30 sati, a drugi nastavak glavnog pretresa za 7. novembar u 10:30 sati.

Ukoliko Budimir bude proglašen krivim može se suočiti sa kaznom zatvora do tri godine.