|

Nastavak razgovora o budžetima za narednu godinu

Nastavak razgovora o budžetima za narednu godinu
0
S
SRNA
12.11.2010. u 08:14
0
komentara
0

dijeljenja
Nastavak razgovora o budžetima za narednu godinu Fiskalno vijeće BiH
U Sarajevu će danas biti nastavljena sjednica Fiskalnog vijeća BiH o okvirnom budžetu zajedničkih institucija i entitetskih budžeta za narednu godinu.
Na sednici Fiskalnog vijeća održanoj u utorak, 9. novembra, u Banjoj Luci nisu usaglašeni stavovi o okvirnom budžetu zajedničkih institucija i entitetskih budžeta za narednu godinu.

Nakon te sjednice predsjedavajući Fiskalnog vijeća Nikola Špirić rekao je novinarima da su entitetski ministri i ministar finansija BiH zaduženi da još jednom prođu kroz razlike kako bi se došlo do usaglašenih stavova i konsenzusa za globalni budžetski okvir.

"Za sve nas bilo bi dobro da dođemo do toga, jer će od toga zavisiti i odnos drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokriće deficita koji je evidentan za narednu godinu", naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, osnovni problem leži u pitanju koliko će iznositi zahvatanje od indirektnih poreza, gdje treba dobro procjeniti hoće li biti i kakav će biti rast ove vrste prihoda i na koji način će se oni podjeliti.

Špirić je istakao da postoje različita rješenja o načinu podjele, odnosno koliko će u podjeli učestvovati entiteti, a koliko BiH.

Na toj sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zaključeno je da se program aktivnosti u BiH odvija kako je predviđeno "pismom namjera", da je makroekonomsko stanje u skladu sa tim programom, te da je finansijski sektor u BiH stabilan.

Predstavnici MMF-a, koji borave u BiH, vrše pregled postignutih obaveza iz "pisma namjere" za šestu tranšu stand-by aranžmana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.