Suđenje Karadžiću
0

Nastavak ispitivanja svjedokinje Fatime Zaimović

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će u Haškom tribunalu nastaviti da ispituje svjedoka tužilaštva Fatimu Zaimoviću, koja je u toku rata radila kao glavna sestra na Odjeljenju dječije hirurgije u bolnici Koševo u Sarajevu.

Karadžiću je odobreno da Zaimović, koja je svjedočenje počela jučer, unakrsno ispituje još 90 minuta.

 Ona  je jučer izjavila  da je od 1992. do 1995. godine   na Odjeljenju dječije hirurgije u bolnici Koševo u Sarajevu hospitalizovano 331 ranjeno dijete. 

Zaimović je  posvjedočila da je bolnica često bila izložena granatiranju, te da su jednom prilikom, dok je ona radila, dva pacijenta ubijena, a jedan ranjen. 

Na samom početku unakrsnog ispitivanja  jučer je utvrđeno   da je Karadžić poznavao supruga Zaimovićeve i da su se   jedno vreme družili.  

Karadžić je Zaimovićevu   uglavnom ispitivao o rasporedu snaga Armije BiH, insistirajući da je morala da zna gdje je bila smještena 105. brdska brigada, jer je njen sin bio  pripadnik te brigade.

On   je izjavio da je bolnica Koševo, u kojoj je i sam godinama radio, u toku rata "bila sve,  osim bolnice".

"U bolnici Koševo stajala je sila. Bilo je artiljerije i zločinaca, poput izvesnog Kineza, šefa obezbeđenja, koji je bio sila u toj ustanovi", rekao je Karadžić.

Zaimovićeva  je u više navrata rekla da ona nije došla kao vojni ekspert, već da opiše stradanja djece u Sarajevu i uslove pod kojima je radila. 

Karadžić je insistirao da hoće da pokaže da je "Sarajevo bilo tvrđava i vojno uporište, a ne miran grad koji je bio napadan od divljaka".  

 Zaimović je ranije svjedočila na suđenju generalu Stanislavu Galiću.

Tužilaštvo je najavilo da će nakon toga svjedočiti bivši politički savjetnik komandanta Unprofora u BiH David Harland, koji je i autor izvještaja UN o Srebrenici. Harland je u novembru 2003. godine u Hagu svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a 2007. na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Karadžića, koji se pred sudom sam zastupa, optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.