{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fatima Zaimović nastavlja svjedočiti na suđenju Karadžiću

S
5.5.2010. u 08:26
0
11
Fatima Zaimović nastavlja svjedočiti na suđenju Karadžiću
0
Fatima Zaimović nastavlja svjedočiti na suđenju Karadžiću
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će nastavljeno danas u Haškom tribunalu, kada bi optužba kao svjedoka trebalo da izvede Fatimu Zaimović, koja je u toku rata radila kao glavna sestra na Odjeljenju dječije hirurgije u bolnici Koševo u Sarajevu.
Zaimovićevu je tužilaštvo pozvalo da pruži iskaz o granatiranju i snajperskoj kampanji protiv civilnog stanovništva i posljedicama po građane, uključujući nju i njenu porodicu. Ona će opisati pod kojim uslovima je bolnica Koševo radila u toku rata i govoriti o pojedinim incidentima u gradu.

Njen iskaz je ponuđen u spise po pravilu 92 ter, a zastupnik optužbe će je ispitivati pola sata. Zaimovićeva je ranije svjedočila na suđenju generalu Stanislavu Galiću.

Tužilaštvo je najavilo da će nakon toga svjedočiti bivši politički savjetnik komandanta Unprofora u BiH Dejvid Harland, koji je i autor izvještaja UN o Srebrenici. Harland je u novembru 2003. godine u Hagu svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a 2007. na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Tužilaštvo je za glavno ispitivanje tražilo četiri sata, dok je Karadžićeva procjena da će mu za unakrsno ispitivanje trebati 14.00 sati, odnosno puna četiri sudska radna dana.

Karadžića, koji se pred sudom sam zastupa, optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: