Suđenje Karadžiću
0

David Harland nastavlja svjedočenje

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Svjedok tužilaštva David Harland nastavit će danas svjedočenju na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Harland, koji je tokom rata u BiH bio politički savetnik komandanta Unprofora, rekao je juče, na početku svjedočenja da je ''bilo dokaza da se granatiranje Sarajeva kontroliše iz jednog centra, a da je do pogoršanja ili poboljšanja situacije dolazilo u skladu sa političkim kontekstom".

Harland     je     šesti svjedok tužilaštva u ovom procesu,  a   od maja 1993. do 1999. godine bio  je na raznim funkcijam   u BiH.   Autor je  izveštaja UN o Srebrenci.  

Prethodno je  Karadžić juče završio ispitivanje svjedoka   Fatime  Zaimović, koja je   bila glavna medicinska sestra na Odjeljenju dječije hirurgije u Bolnici Koševo. Karadžić  je   osporavao   navode Zaimović da je sa balkona svog stana u Sarajevu mogla da vidi  srpski tenk na položaju.  

Karadžića optužnica  tereti u 11 tačaka za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH. Optužnica obuhvata granatiranje i teror nad civilnim stanovništvom Sarajeva, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za 9.30 sati.