BiH
843

Nastava u Kantonu Sarajevo neće biti obustavljena zbog zagađenja zraka

Piše: A. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nastavni proces u školama neće biti prekinut zbog zagađenja zraka, potvrđeno je portalu Klix.ba iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Hodžić predložio je danas na sjednici da nastava na području Kantona bude završena ranije od planiranog, odnosno do 25. ili najkasnije 27. decembra zbog velikog zagađenja zraka u Sarajevu.

No, stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom ministarstvu, Lamija Husić, kazala je u izjavi za Klix.ba da će nastavni proces biti nastavljen.

"Svakako da je u Ministarstvu aktuelno pitanje prekida nastave zbog izraženog zagađenja zraka, no Zakon kaže da se nastava može obustaviti samo u slučaju elementarne nepogode, a to je odluka koju mora donijeti Vlada KS. Takve odluke nema i nastavni proces se nastavlja, a kako je do kraja školske godine ostalo nekih 10-ak dana, Ministarstvo bi voljelo da završi s predviđenim planom i programom", kazala je Husić.

Ministarstvo apeluje na roditelje da tokom vikenda izvedu djecu na neko od izletišta kako bi udahnuli svježi zrak.