{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi: Ovaj projekt nema alternativu

1.9.2015. u 12:25
80
45
Nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi: Ovaj projekt nema alternativu
80
Problem učenika iz Konjević Polja i dalje nije riješen, a danas je u Edukativni centar u Novoj Kasabi krenulo 120 učenika iz Konjević Polja.
Nihada Čolić, koordinatorica za nastavu u Konjević Polju, za Klix.ba je potvrdila da je danas nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi.

Svečani prijem organiziran je u 9 sati, a u improvizirane školske klupe sjelo je 120 učenika. Međutim, broj bi mogao biti i veći s obzirom na to da se znatan broj roditelja iz Zvornika raspitivao za mogućnost da svoju djecu šalju u Edukativni centar u Konjević Polju.

Kao i u Konjević Polju, sporno je, između ostalog, insistiranje nadležnih vlasti RS-a da bosanski jezik preimenuju u "jezik bošnjačkog naroda".

"Mi smo spremni pomoći svim roditeljima koji nam se obrate, ovdje je stalno angažirano 17 nastavnika, a i ja sam stalno tu kao volonterka u funkciji koordinatorice", navodi Nihada Čolić.

Umjesto u školskim klupama u Osnovnoj školi u Konjević Polju, na prve časove danas je u Edukativni centar došlo i 18 prvačića. Posebnim prijemom za prvačiće nastavnici i drugi učenici nastojali su razbiti i odagnati strah kod prvačića od prvog školskog zvona.

Pitanje finansiranja Edukativnog centra i nastave u njemu još uvijek nije riješeno. Čeka se odgovor iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i Federalnog ministarstva obrazovanja.

"Ovaj projekt nema alternativu. On treba podršku svih relevantnih institiucija kako bi naša djeca sačuvala identitet, tradiciju, jezik...", navodi Nihada Čolić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: