{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi: Ovaj projekt nema alternativu

1.9.2015. u 12:25
80
45
Nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi: Ovaj projekt nema alternativu
80
Problem učenika iz Konjević Polja i dalje nije riješen, a danas je u Edukativni centar u Novoj Kasabi krenulo 120 učenika iz Konjević Polja.
Nihada Čolić, koordinatorica za nastavu u Konjević Polju, za Klix.ba je potvrdila da je danas nastava počela i u Edukativnom centru u Novoj Kasabi.

Svečani prijem organiziran je u 9 sati, a u improvizirane školske klupe sjelo je 120 učenika. Međutim, broj bi mogao biti i veći s obzirom na to da se znatan broj roditelja iz Zvornika raspitivao za mogućnost da svoju djecu šalju u Edukativni centar u Konjević Polju.

Kao i u Konjević Polju, sporno je, između ostalog, insistiranje nadležnih vlasti RS-a da bosanski jezik preimenuju u "jezik bošnjačkog naroda".

"Mi smo spremni pomoći svim roditeljima koji nam se obrate, ovdje je stalno angažirano 17 nastavnika, a i ja sam stalno tu kao volonterka u funkciji koordinatorice", navodi Nihada Čolić.

Umjesto u školskim klupama u Osnovnoj školi u Konjević Polju, na prve časove danas je u Edukativni centar došlo i 18 prvačića. Posebnim prijemom za prvačiće nastavnici i drugi učenici nastojali su razbiti i odagnati strah kod prvačića od prvog školskog zvona.

Pitanje finansiranja Edukativnog centra i nastave u njemu još uvijek nije riješeno. Čeka se odgovor iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i Federalnog ministarstva obrazovanja.

"Ovaj projekt nema alternativu. On treba podršku svih relevantnih institiucija kako bi naša djeca sačuvala identitet, tradiciju, jezik...", navodi Nihada Čolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: