BiH
5

Naser Orić: Montiraju mi Dodikove službe, spremni su i na likvidacije

Anadolija
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija da su mine i eksploziv koji su pronađeni u njegovoj porodičnoj kući u Potočarima podmetnuli pripadnici srpskih obavještajnih struktura, te da iza svega stoji vrh Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom.
Naser Orić (Foto: Anadolija)
Naser Orić (Foto: Anadolija)

"To su mi donijeli u kuću. Samo je iz srpskog magacina to moglo biti doneseno na tavan mojih roditelja", rekao je Orić, napominjući da je kuća potpuno renovirana i da su građevinari morali primjetiti oružje.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kako je saopćeno u srijedu, pronašli su u Orićevoj porodičnoj kući pet rasprskavajući protivpješadijskih mina, kao i pet komada trotilskih metaka, od po 100 grama eksploziva.

Orić je rekao da je osnovni cilj ove akcije "da se rasplamsa mržnja" godinu dana uoči Općih izbora, što, prema njemu, potvrđuje i činjenica da je pretres naredilo Okružno tužilaštvo Bijeljina, koje ga je i do sada neosnovano progonilo.

"To je jasna poruka. Srbi prave priču koja se može dovesti u vezu sa aktivnostima Emira Suljagića, koordinatora Koalicije 'Prvi mart'. Oni atakuju na sve Bošnjake koji mogu doprinijeti pozitivnoj priči Bošnjaka i ostalih nesrba u RS, protiv Bošnjaka koji žele da pomognu Emiru Suljaguću. Cilj je da se oskrnavi i zaustavi taj projekt i da unište i to malo Bošnjak koji tamo žive. Ovo je samo jedna u nizu poruka koje se ovih dana šalju Bošnjacima u RS. Sada im žele poručiti: 'Ako vam možemo zaskočiti komandanta Orića kada god želimo i podmetnuti mu šta želimo, možete misliti šta možemo uraditi vama'. Možete misliti kako će se ponašati naši povratnici kada čuju da ovo meni rade. To je klasično zastrašivanje, klasični udbaški način rada", komentira Orić u razgovoru za AA.

Naglasio je da iza montaže stoji vrh vlasti RS.

"Sto posto. Očigledno da Dodik gubi predstojeće izbore. To je klasična podmetačina njegovih službi. Naravno, kada Okružno tužilaštvo Bijeljina izda naredbu, SIPA mora da radi svoj dio posla. Ne bih komentariso da li je i SIPA upletena. Očito srpske obavještajne strukture rade na razgrađivanju. Smeta im bilo što može ukazati na život Bošnjaka u RS.

Sve što smo pokušali napraviti da sačuvamo u ratu i što smo izgubili Emir Suljagić će perom rješavati u okviru svoga projekta. U RS-u će sve uraditi, pa čak i likvidacije, samo da taj projekt ne uspije", ocijenio je.

Nadalje, Orić kaže da je ovo tek početak djelovanja protiv Bošnjaka u RS.

"Bošnjaci moraju biti svjesni da će u narednom periodu to da se zahuktava sve više i više, ovo je početak. Izgleda da je cilj da se rasplamsa mržnja. Mi moramo biti svjesni toga i raditi u tom pravcu. Opet će prema meni, sigurno. Vidjet ćete, ne bih o tome govorio. Sve moguće metode će da iskorištvaju. Ne samo protiv mene već svih Bošnjaka koji mogu pomoći naše uspravljanje u RS", naveo je.