BiH
0

Naser Orić izabran za predsjednika UO Udruženja veterana 28. divizije Armije R BiH

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana osnivačka skupština Udruženja veterana 28. divizije Armije R BiH, na kojoj je Naser Orić izabran za predsjednika Upravnog odbora, a Murat Avdić za predsjednika Skupštine.

Strateški cilj udruženja je ujedinjavanje svih pripadnika 28. divizije Armije R BiH.

"Nekom je odgovaralo da ne budemo na okupu. U budućnosti neće biti tako, a mi ćemo njegovati tekovine naše herojske borbe. I ne samo mi, nego i naše porodice i naša djeca. Posljednja akcija proboja iz Srebrenice ka Tuzli je izvedena brilijantno. Istina, imali smo gubitaka, ali smo mi pobjednici u toj akciji", rekao je Naser Orić, predsjednik UO Udruženja i ratni komandant jedinica Armije R BiH u Srebrenici.

I mnogi Srebreničani su odlučili dati doprinos da 18 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma bude oformljeno udruženje koje će se boriti za prava pripadnika 28. divizije.

"Imamo obavezu prema budućim generacijama da govorimo o onome što se od 1992. do 1995. godine događalo na području centralnog Podrinja. Šteta je što ovo udruženje nije formirano ranije, jer smo se u međuvremenu mnogo toga naslušali. Ali, od sada ćemo djelovati jedinstveno i to je naš prvenstveni cilj", kazao je Murat Avdić, predsjednik Skupštine Udruženja veterana 28. divizije Armije R BiH.