{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okupljanje veterana 28. divizije Srebrenica u Sarajevu: Zločinci nisu postigli cilj

A
14.7.2013. u 13:37
0
154
Okupljanje veterana 28. divizije Srebrenica u Sarajevu: Zločinci nisu postigli cilj
0
Preživjeli pripadnici 28. divizije Srebrenica, udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, porodice šehida, rodbina, visoki zvaničnici, održali su su na platou ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija manifestaciju “Preživjeli smo”, u okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici i proboja pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) iz Srebrenice na slobodnu teritoriju.
Preživjeli borci 28. divizije Srebrenica i nekoliko stotina prisutnih građana pozdravili su ratnog komadanta 28. divizije Srebrenica Nasera Orića, koji je u svom obraćanju kazao da je poruka koju nosi današnja manifestacija ujedno i jedan od ciljeva okupljanja preživjelih pripadnika srebreničke divizije.

“Želimo poručiti da iako je naš gubitak ogroman i nenadoknadiv, zločinci nisu postigli svoj cilj. Preživjeli smo”, kazao je Orić.

Važan događajPredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je za agenciju Anadolija da je ovaj događaj važan, jer se počinju uvoditi određene aktivnosti i govoriti o onim stvarima koje je Srebrenica u kojoj je 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, zajedno sa 28. divizijom, proživljavala.

“Ovaj dan mi je jedan od, možda, pored same dženaze, najvažnijih u okviru ukupnog obilježavanja godišnjice genocida za ovu godinu”, pojasnio je Duraković. Govoreći o daljim aktivnostima u sklopu obilježavanja godišnjice genocida, Duraković je rekao da ove godine ostaje još posjeta posljednjem stratištu Trnovo, 17. jula.

“Na ovom mjestu su zloglasni Škorpioni, po poznatom snimku, ubijali dječake, zavezane mladiće. To je posljednja aktivnost za ovu godinu, ali tokom cijele godine radimo na pripremama za sljedeću godinu, jer obično naš život se i svodi na to, obilježavanja stradanja, zatim juli kao glavna priča, zatim godišnjice”, rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da 28. divizija obilježi svoju godišnjicu. Duraković je dodao da je zbog toga sretan.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je prisustvovao manifestaciji, a u obraćanju medijima je kazao da tragedija koja se desila u Srebrenici, pokolj, genocid u Srebrenici, je zasjenila herojstvo i jednu od najvećih bitaka koju su Bošnjaci vodili u svojoj historiji.

“100 kilometara su se ljudi ranjeni probijali, vukući jedni druge, boreći se, razbijajući zasjede, napadani halucinogenim bojnim otrovima iz zasjeda. Vrijeme je da i to počnemo obilježavati. Čast mi je biti danas sa preživjelima, sa onima koji su prošli tu strašnu golgotu, sa herojima BiH”, rekao je Izetbegović.

Defile ratnih zastavaU okviru manifestacije upriličen je defile ratnih zastava 28. divizije Armije RBiH, koje su simbolično nosila djeca šehida, ratnih-vojnih invalida i srebreničkih dobitnika Zlatnih ljiljana, najvišeg ratnog priznanja ARBiH.

Danas je upriličen i umjetnički dio programa, a glumica Alena Džebo recitirala je pjesme Nihada Nine Ćatića, pjesnika i novinara koji je dan uoči pada Srebrenice očajnički tražio da se ovom gradu pomogne. Nihad Nino Ćatić je sin Hajre Ćatić, članice iz Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Na platou Skenderije nastupila je i Hanka Paldum, koja je pjevala pjesme posvećene Srebrenici i Žepi.

Nešto ranije održana je i konferencija za novinare na kojoj je član Organizacionog odbor Amir Kuluglić kazao da je ova divizija pokrivala područje Srebrenice, Žepe, Bratunca, Vlasenice i Zvornika i "samim tim čuvala granicu Republike Bosne i Hercegovine u dužini od 100 kilometara duž krvave Drine naspram agresora i agresorske vojske, prije svega Užičkog i Novosadskog korpusa“.

"Ovaj program nosi naziv 'Preživjeli smo', s ciljem da podsjetimo i sebe i druge da smo preživjeli teški genocid, ali da smo odlučili da se značajnije uključimo u rješavanje životnih problema boračke populacije srednjeg Podrinja i da na taj način zajedno sa svim patriotima u BiH pokušamo da utičemo na rješavanje svih životnih problema, pogotovo porodica šehida", kazao je Kuluglić.

To što smo preživjeti, istaknuo je on, daje nam obavezu da moramo sve učiniti da pomognemo djeci, porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

Broj žrtava nije utvrđen"Dvadesetosma divizija je nastala iz seoskih jedinica, tako da ih nazovem. To su bile grupice ljudi, grupice mladih momaka koji su bili odvažni i koji su pružili otpor neprijatelju", kazao je ratni komandant 28. divizije Srebrenica Naser Orić.

Dodao je da je okrupnjavanjem jedinica, tih malih grupa, došlo do ukrupnjavanja gdje su formirali štab TO Srebrenica, poslije toga operativnu grupu, a na kraju iz te operativne grupe je formirana 28. divizija Srebrenica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Orić je kazao da ukupan broj žrtava nikada nisu mogli tačno utvrditi, s obzirom na zadnji egzodus 1995. koji se desio.

"Jedno je sigurno da je više od 12.000 Bošnjaka krenulo iz pravca Šušnjara, sa područja Srebrenice, a oko 4.000 je samo došlo na prostore Tuzanskog kantona", kazao je Orić.

Amir Kuluglić je podsjetio da je područje Srebrenice i Žepe Rezolucijom 819 proglašeno zaštićenom zonom.

"S tom razlikom što je Srebrenica bila i demilitarizovana zona, što znači da su pripadnici Armije u Srebrenici predali naoružanje Kanadskom bataljonu u zamjenu za zaštitu i stanovništva i teritorije. Na našu veliku žalost, oni nisu ispunili svoju misiju", kazao je Kuluglić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: