BiH
272

Naša stranka: Zašto vlast RS-a plaća odbranu haških optuženika, ako osporava Tribunal?

Klix.ba
Povodom potvrde informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih – da će 40.000 maraka budžetskog novca biti uplaćeno haškim zatvorenicima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, oglasio se Gradski odbor Naše stranke u Banjoj Luci.

"Posljednjih 40.000, koje će ići optuženim, pa čak i prvostepenim osuđenicima za ratne zločine, samo je kap u moru novca, koji su vlasti RS-a predvođene Miloradom Dodikom izdvojile haškim zatvorenicima. Čak je i advokat Ratka Mladića, kazao kako je Mladićevu odbranu, koja košta oko 2 miliona eura, najviše pomagao Milorad Dodik“, poručili su.

"Paradoksalno je da vlasti RS-a davale novac za odbranu haških optuženika, a da su cijelo vrijeme tvrdile da je Haški tribunal 'politički sud, koji ne sudi po pravnim kriterijima'. Da su se pridržavali svoje logike, Dodik i njegovi partneri ne bi mogli dati budžetske novce, novce svih građana. Ali izvjesno je da Dodikovo i ponašanje njegove svite ne određuje logika, već opskurni i nemoralni motivi“, dodali su iz Naše stranke u Banjoj Luci.

Indikativno je, tvrde u Našoj stranci, i da RS šalje novčanu "pomoć“ ljudima poput Karadžića, za koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik, više puta ustanovio da su opljačkali građane RS-a, otuđivši milione maraka.

"Potpuni je apsurd i vrhunac moralne bezobzirnosti da se novcima, koje putem poreza u budžet uplaćuju i povratnici, finansira odbrana ljudi koji su upravo odgovorni za njihovo protjerivanje sa prostora RS-a tokom rata“, dodali su.

Naša stranka Banja Luka izražava nadu da će sve više građana RS-a osvijestiti činjenicu koliku im je štetu nanijela i Karadžićeva i Dodikova politika, te da će sve više udruživati oko borbe za "stvarnost u kojoj vas neće nekakav Karadžić ubiti, narediti da ubijate ili poslati da poginete, odnosno stvarnost u kojoj vas neće nekakav Dodik opljačkati i ostaviti na ulici gladne“, zaključuju iz Naše stranke.