Formiranje vlade
0

Naša stranka traži kandidate za premijera KS, Lejla Brčić želi da Edin Forto nastavi posao

S. Š. U.
Potencijalni kandidati za novog premijera Kantona Sarajevo
Potencijalni kandidati za novog premijera Kantona Sarajevo
Proces formiranja nove Vlade Kantona Sarajevo i dalje traje pregovorima stranaka koje čine većinu u Skupštini KS, ali prvi korak za to, što je imenovanje mandatara, još uvijek nije napravljen.

Novi premijer Kantona Sarajevo trebao bi ponovno biti kadar Naše stranke, no u toj stranci i dalje postoje struje koje smatraju da Edin Forto ne bi trebao biti državni ministar, što je već dogovoreno između Šestorke, HDZ-a i SNSD-a, već da bi on trebao nastaviti obnašati funkciju kantonalnog premijera.

Stranke Trojke koje su i trenutno vlast u Kantonu Sarajevo svoje već testirane kadrove i poznata lica žele vidjeti na višim nivoima vlasti, a karijernim skokom Edina Forte sa pozicije premijera kantona na poziciju ministra prometa i komunikacija na državnom nivou, jedno radno mjesto u izvršnoj vlasti u kantonu ostaje upražnjeno.

Naša stranka, kako nezvanično saznajemo, ima više prijedloga za kandidata, a među njima su bivša federalna zastupnica Nasiha Pozder, Lejla Brčić koja je ranije obnašala funkciju ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo te nestranačko lice Draško Aćimović, bivši bh. ambasador i ekonomski stručnjak.

"I ranije, u mandatu vlade imenovane 2021. godine je bilo razgovora i zahtjeva, kako kolega iz moje stranke, tako i koalicionih partnera, da prihvatim funkciju premijerke. Uz beskrajnu zahvalnost, mišljenja sam kao i 2021. godine da u vremenu finansijske krize koja nas izvjesno očekuje, poziciju premijera KS treba da preuzme osoba čija su uža profesija i stručna znanja vezana za ekonomsku oblast. Kako bi ostvarili kontinuitet vlade, mislim da je moj kolega i aktuelni premijer Forto neko ko treba nastaviti da vodi kanton i u narednom periodu", kazala je za Klix.ba Lejla Brčić.

Odgovor bivše ministrice potvrđuje stajališta dijela Naše stranke o kojima se već sedmicama govori, a to je da ne pružaju svi podršku Forti u njegovim nastojanjima da vodi dio politike na državnom nivou, dok se on vjerovatno ne želi suočiti sa svim izazovima nove vlade, posebno ako se u obzir uzme da će Kanton Sarajevo ove godine imati manje prihoda zbog izmjena sistema pondera.

Što se tiče Aćimovića, prema našim saznanjima, s njim su obavljeni neformalni razgovori. Naša stranka bi do kraja ove sedmice trebala donijeti određene unutarstranačke odluke koje će kasnije usaglašavati sa partnerima u Kantonu Sarajevo tj. sa NiP-om i SDP-om.