BiH
20

Naša stranka: Spriječiti kolaps kantonalne komunalne privrede

FENA
Regionalni odbor Naše stranke poziva Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo da konačno preuzmu odgovornost i poduzmu dugo odlagane korake radi sprečavanja kolapsa kantonalne komunalne privrede, saopćeno je danas iz tog odbora.

Stav Naše stranke je da ove korake, u trenutnoj konstelaciji političkih odnosa u Kantonu, ne može izvesti nijedna vlada osim eskpertske, koju ova stranka zagovara godinama, navedeno je također.

Paraliza gradskog saobraćaja u Sarajevu, nestašica i poskupljenje vode, najavljeno poskupljenje plina i gradskog grijanja te kolaps preduzeća ZOI 84 govore o ozbiljnosti krize kroz koju trenutno prolazi Kanton Sarajevo, ističe Kantonalni odbor Naše stranke.

Apelira Skupštini i Vladi da budu pokrenute krivične prijave protiv uprava preduzeća GRAS, Toplane i ZOI 84, koje su po njenom mišljenju, doveli te firme u kolaps.

Također traži pokretanje stečajnog postupka u GRAS-u kako bi preduzeću i njegovim radnicima napokon bila pružena šansa da krenu ispočetka na zdravim osnovama i bez desetina ljudi koji su nepotizmom prethodnih uprava stavljeni na platni spisak a u firmi nemaju nikakvu funkciju.

Naša stranka u Kantonu Sarajevo apelira da hitno bude izrađen akcioni plan s jasnim rokovima smanjenja gubitaka vode u mreži kako bi građani imali redovno snabdijevanje te da bude pokrenuto restruktuiranje Toplana, preduzeća s nagomilanim gubicima i dugovanjima od nekoliko desetina miliona maraka.

Također traži pokretanje tendera za javno-privatna partnerstva kako bi od resursa ZOI 84 postala profitabilna firma a korist imali kantonalni budžet i građani koji će dobiti veći broj sadržaja iz oblasti sporta i zdravog života.

Naša stranka apelira da odmah počne revizija kolektivnih ugovora zaposlenih u komunalnoj privredi, koji prijete potpunim kolapsom cijelog sistema, zbog želje prethodnih nekoliko kantonalnih vlada da komunalnu privredu koriste isključivo za udomljavanje podobnih i izvlačenje novca u partijske kase, navedeno je u saopćenju.

Traži i formiranje holding komunalnih poduzeća te da u upravljačke strukture komunalaca budu imenovani isključivo stručni ljudi.