BiH
15

Sindikalci GRAS-a mole vlast za oporavak preduzeća

FENA
Iz Sindikata radnika komunalne privrede KJKP GRAS upućeno je otvoreno pismo vlastima Kantona Sarajevo te rukovodstvu preduzeća, od kojih traže da to obraćanje ne shvate kao prijetnju ili ucjenu, nego kao dobronamjerno obraćanje uposlenika svom vlasniku, a u cilju spašavanja preduzeća u kojem radi 1.700 zaposlenika i koje postoji 128 godina.

U pismu se ističe da vlasnici preduzeća imaju odgovornost i prema preduzeću i prema građanima koji su ih birali i da u GRAS-u čekaju da osiguraju uvjete kako bi GRAS bio preduzeće kojim bi bili zadovoljni i građani Kantona Sarajevo i uposlenici.

Sindikalci žele da vlasti KS-a i rukovodstvo shvate da je ključ ozdravljenja GRAS-a u njihovim rukama i mole ih da učine sve da agonija tog preduzeća stane, za koju tvrde da je počela prije desetak godina u cilju uništenja državne imovine, a kako bi se "otvorio put privatnicima".

Dodaju da je samo zajedničkim snagama moguće učiniti da GRAS bude ono što je nekada bio, kada je saobraćalo više od 250 voznih jedinica.

Iz sindikata naglašavaju da se GRAS polako gasi i da je pitanje dana kada će Kanton Sarajevo ostati bez javnog prijevoza, a uposlenici i njihove porodice bez egzistencije, zbog čega od vlasti KS-a traže da se iskreno okrenu poslu i odrede mjere koje bi počele davati rezultate kako bi se situacija u GRAS-u popravila u smislu davanja usluge i prava radnika.

  • Mi vas i molimo i od vas zahtijevamo da to uradite jer u suprotnom vas upozoravamo da bi do sredine septembra uposlenici opet mogli izgubiti vjeru i nadu, osjetiti se po hiljaditi put prevarenim i stupiti u akcije koje mogu dovesti do obustave saobraćaja, blokade grada i ko zna čega, a što nije u interesu nikome. Radnici GRAS-a su svjesni da egzistencija njihovih porodica zavisi isključivo od onoga što ćete ili nećete vi uraditi i spremni su se svim sredstvima boriti za svoja prava i očuvanje vašeg i našeg preduzeća - navedeno je, između ostalog, u pismu.

Sindikat radnika komunalne privrede KJKP GRAS pismo je dostavio premijeru KS-a i ministrima saobraćaja,prostornog uređenja i okoliša u Vladi KS-a, predsjedavajućoj, zamjenici predsjedavajće i poslanicima Skupštine KS-a, kao i predsjedniku Skupštine GRAS-a, Nadzornom odboru i v.d. generalnog direktora GRAS-a.