BiH
0

Naša stranka: Skuplji plin - prvo u nizu poskupljenja javnih usluga

FENA
Povodom poskupljenja plina u Federaciji Bosne i Hercegovine, Naša stranka smatra da je to samo prvo u nizu poskupljenja javnih usluga, kojima sadašnja vlast pokušava "začepiti rupe" u neodrživom administrativnom i ekonomskom sistemu Bosne i Hercegovine.

U današnjem saopćenju Naša stranka je pozvala građanke i građane da se ne zadovolje privremenim "kozmetičkim rješenjima" nego da na izborima 2012. glasaju za političke opcije koje nude dugoročna i samoodrživa rješenja.

“Ne mislimo da je rješenje kupovati socijalni mir finansiranjem neodrživih ekonomskih konstrukcija poreznim novcem. Ono na šta se vlast treba fokusirati je stvaranje pravnog i političkog ambijenta koji će ohrabriti i privući domaće i strane investicije te napokon pokrenuti ekonomski ciklus, kao i na uvođenje mjera socijalne pravde.

Smatramo da su neophodne progresivne porezne stope na prihode, kao i diferencijacija proizvoda na osnovne i korisne, s jedne strane, te luksuzne, s druge, u PDV sistemu.

To bi predstavljalo početak raspodjele društvenog bogatstva na pravedan način. Ova zemlja neće opstati ako bude dobra samo za jedan posto njenih građana, kao što je to slučaj sada", citat je iz saopćenja Naše stranke.

Danas bi u Bosni i Hercegovini prioritet trebalo da bude ekonomija, rekao je predsjednik te stranke Dennis Gratz.