Saopštenje za javnost
0

UG Zašto ne: Stranke na vlasti u FBiH moraju ispuniti obećanja

Sarajevo-x.com
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te neizglasavanja odluke o diferenciranoj stopi PDV-a, UG Zašto ne poziva stranke na vlasti u FBiH da u što skorijem roku završe ispitivanja efekata uvođenja takvog sistema i pronalazak pravog modela te pređu na realizaciju svojih predizbornih obećanja iz ove oblasti.

Podsjećamo, sve stranke u FBiH koje trenutno participiraju u vlasti, sa izuzetkom Hrvatske stranke prava (HSP), koja nikada nije svoj predizborni program učinila dostupnim javnosti, su u svojim programima imali ili obećanja ili napomene koje govore o uvođenju diferencirane stope PDV-a. Na primjer, SDA u svom programu spominje uvođenje diferencirane stope kao mogućeg koraka nakon provođenja mjera za uspostavljanje finansijske discipline, SDP obećava "uvođenje diferencirane stope od 7 posto", a NSRzB obećava "5 posto za osnovne životne namirnice, 22 posto za sve ostalo”.

Ako pogledamo dokument Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforme zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014, koji su potpisale partije na vlasti u FBiH, isto tako možemo naći obećanje o diferenciranoj stopi PDV-a kojim je čak navedena "sredina 2011. godine" kao rok za provođenje ovog obećanja. U Republici Srpskoj, ovo obećanje je dio izbornog programa SNSD-a.

Uzevši sve ovo u obzir, a nakon inicijative Vlade RS za uvođenje diferencirane stope PDV-a o kojoj je glasao UO UIO, želimo naglasiti da Vlada FBiH, u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Vladom RS, mora hitno krenuti u pronalaženje adekvatnog modela koji bi građanima BiH omogućio rasterećenje u obezbjeđivanju osnovne egzistencije. Na taj način bi ispunili i obećanja data na izborima 2010. godine.

Sve institucije vlasti uključene u ovaj proces pozivamo da u dijalog o ovoj važnoj politici uključe javnost, civilno društvo, kao i građane, kako bi mogli zajednički naći model koji će zadovoljiti sve, a posebno ugrožene kategorije društva.

Životni i egzistencijalni problemi koje građani BiH imaju su bili osnovni motiv za glasanje prilikom biranja svojih predstavnika na izborima u oktobru prošle godine. Obećanja koja govore o rasterećivanju najsiromašnijih skupina društva i rješavanju njihovih egzistencijalnih problema su iz tog razloga zauzimala i najvažnija mjesta u programima, te stranke nisu štedjele na davanju takvih obećanja.

"Uvođenje diferencirane stope PDV-a je sigurno bilo jedno od najvažnijih obećanja u sferi rješavanja socijalnih problema i poboljšanja standarda života. Ovom prilikom pozivamo stranke na vlasti da ispune obaveze date svojim biračima i, uz stalnu komunikaciju sa javnošću i civilnim društvom, što prije razmotre i uvedu najbolji model za diferenciranu stopu PDV-a u BiH." – poručuju iz UG Zašto ne.