{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ni FBiH nije protiv diferencirane stope PDV-a

S
29.10.2011. u 11:30
0
2
Ni FBiH nije protiv diferencirane stope PDV-a
0
Ni FBiH nije protiv diferencirane stope PDV-a
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije dao saglasnost za inicijativu Vlade RS za uvođenje diferencirane stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) u BiH, iako je većina stranaka iz FBiH u svojim predizbornim programima dala obećanje o uvođenju različitih stopa PDV-a.
Članovi upravnog odbora sa federalnog nivoa i nivoa BiH obrazlažu da nisu protiv diferencirane stope, ali se slažu da je za ovaj potez potrebno napraviti ozbiljnu analizu.

Analiza efekata

"Ni predstavnici FBiH ni predstavnici BiH nisu protiv uvođenja diferencirane stope PDV-a, ali prije nego što se ona uvede mora se izvršiti analiza njenih efekata. Prema mišljenju gotovo svih članova UO UIO, sistem koji je uspostavljen i koji dobro funkcioniše uvođenjem diferencirane stope bi nanio više štete nego koristi. Diferencirana stopa bi se uglavnom odnosila na proizvode koji imaju socijalnu dimenziju, ali narušavanje uspostave sistema PDV-a zbog socijalnih slučajeva nije efikasno i to je osnovni razlog neizglasavanja. Mi ćemo svim parlamentima u BiH dostaviti razloge zbog čega mislimo da ne bi trebalo uvoditi diferenciranu stopu", pojašnjava naš izvor iz UO UIO, te dodaje da su od diferencirane stope PDV-a odustale i mnoge evropske zemlje koje ponovo uvode jedinstvenu stopu.

Sa ovim mišljenjem se slaže i Haris Abaspahić, savjetnik premijera Federacije BiH, Nermina Nikšića, koji smatra da je inicijativa za uvođenje diferencirane stope PDV-a došla preuranjeno i ishitreno.

Nepoznati efekti

"Mi smo dobili jednu analizu koju je uradilo osoblje UIO i koja nije dala procjenu svih mogućih efekata uvođenja diferencirane stope PDV-a. To je jedna sistematska izmjena našeg poreskog sistema i mi smo apsolutno spremni da idemo u tom pravcu, međutim mislim da u ovom trenutku nismo imali dovoljno dobro pripremljene ulazne podatke i projekcije, koja bi to stopa bila i kakve bi efekte imala. Glasanje nije bilo protiv samog uvođenja diferencirane stope PDV-a. Međutim, mislim da je potrebno uraditi više jasnih i konkretnijih analiza tog pripremnog dijela, koji bi nama omogućio da donesemo racionalnu odluku koja će polučiti i socijalne i ekonomske efekte vezane za taj potez", rekao je Abaspahić.

Zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović ocjenjuje prijedlog članova UO UIO kao neiskren.

"Znalo se tokom glasanja da nema ozbiljne analize uvođenja diferencirane stope PDV-a", ističe Kasumović za naš portal.

Uništavanje UIO

Podsjećamo, Vlada RS je početkom ove godine predložila da stopa PDV-a bude smanjena na osnovne životne namirnice, a da se poveća stopa na luksuz, čime bi se kompenzirao manjak.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija, rekao je da je razočaran zbog neusvajanja odluke o diferenciranim stopama. Prema njegovim riječima, Vlada RS očekivala je da će FBiH odbiti ovu inicijativu, ali su nekorektni što su dozvolili da prođe toliko vremena, iako su otpočetka znali da neće prihvatiti prijedlog RS.

"To nije dobro prije svega za RS, koja gubi dio prihoda. Ali, za mene je mnogo gore što FBiH svojim postupcima svjesno ili nesvjesno ruši i uništava UIO. Ne znam zašto to rade, jer je UIO vrlo važna državna institucija, a oni je svojim postupcima ruše", rekao je Tegeltija za Nezavisne novine.

Ulaganje u poljoprivredu

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) Mladen Ivanković Lijanović izjavio je za razglasaj.ba da nema komentara na odluku UO iz FBiH i BiH, ali da misli da je trebalo uraditi drugačije.

"Mi smo jasno za diferenciranu stopu od kojih bi pet do sedam posto bilo na osnovne životne namirnice, a viša stopa bi bila 22 posto. Prema nekim našim analizama bilo bi 500 miliona KM više prikupljenog PDV-a i mi bismo većinu tog novca uložili u razvoj, prije svega u poljoprivredu", ističe naš sagovornik.

Izvršni direktor Fondacije CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa), Damir Mehmedbašić smatra da postoji institucionalni kapacitet za uvođenje diferencirane stope s obzirom na to da i mnogo “nazadnije” zemlje od BiH imaju diferencirane stope.

"Postoji nezainteresovanost institucija za bilo kakav potez koji bi doveo do poboljšanja poreske politike. UIO u tom smislu nije ništa drugačija od ostalih institucija i u tom pogledu ništa se novo nije dogodilo, to je ono što konkretno nama kao nevladinoj organizaciji smeta. Bojim se da se i u narednim godinama neće ništa dogoditi, a to sve ima direktan utjecaj na standard građana BiH koji svakog dana postaju sve veće žrtve tih institucija. Bilo bi dobro da UIO pokaže da ima institucionalni kapacitet za implementaciju jedne takve politike i da porade na aktivnostima za uvođenje diferencirane stope i da uvedu sistem stroge kontrole kršenja odredbi koje bi diferencirana stopa PDV-a mogla donijeti", kaže Mehmedbašić.

Nekoliko stopa

Ekonomski analitičar Duljko Hasić smatra da je ideja o uvođenju diferencirane stope PDV-a dobra i da je treba što prije implementirati i uvesti nultu stopu na životne namirnice, lijekove i izdavaštvo.

"Apsolutno se slažem da treba uraditi ozbiljnu analizu uvođenja diferencirane stope PDV-a i nakon toga uvesti dvije ili tri stope. Dio sredstava od PDV-a treba vratiti privredi, jer se tamo i stvara i privrednici to izričito traže", ističe Hasić za portal razglasaj.ba.

U udruženju potrošača Putokaz očekuju da će smanjenjem stope PDV-a doći i do sniženja cijena prehrambenih proizvoda ili komunalnih usluga u približnim procentima u skladu sa smanjenjem stope PDV-a, ali naglašavaju da to i ne mora biti slučaj.

"Prema Zakonu o unutarnjoj trgovini i Zakonu o formiranju cijena, formiranje cijena je slobodno što se tiče tržišta BiH, ali i u većini drugih zemalja, tako da ne mora značiti da će, ako dođe do smanjenja stope PDV-a, bez obzira na procent, po principu automatizma doći do smanjenja cijena artikala široke potrošnje", kaže Meho Mujatić, predsjednik Udruženja potrošača Putokaz Sarajevo.

Jedno od najvažnijih obećanja

Nakon neizglasavanja odluke o diferenciranoj stopi PDV-a na sjednici UO UIO, UG Zašto ne poziva stranke na vlasti u FBiH da u što je moguće skorijem roku završe ispitivanje efekata uvođenja takvog sistema i pronalaska pravog modela, te pređu na realizaciju svojih predizbornih obećanja iz ove oblasti.

"Životni i egzistencijalni problemi koje građani BiH imaju su bili osnovni motiv za glasanje prilikom biranja predstavnika na izborima u oktobru prošle godine. Obećanja koja govore o rasterećivanju najsiromašnijih skupina društva i rješavanju njihovih egzistencijalnih problema su iz tog razloga zauzimala i najvažnija mjesta u programima, te stranke nisu štedjele da daju takva obećanja. Uvođenje diferencirane stope PDV-a je sigurno bilo jedno od najvažnijih obećanja u sferi rješavanja socijalnih problema i poboljšanja standarda života", poručuju iz UG Zašto ne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: