Sumiranje učinka
0

Dennis Gratz: Neophodni vanredni izbori u BiH

FENA
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da su vanredni izbori u Bosni i Hercegovini neophodni jer ni godinu dana od zadnjih općih izbora država nema novu vladu.

Gratz je i prije ove izjave, proteklog mjeseca pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne izmjene Izbornog zakona da bi bilo omogućeno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji su jedina demokratska opcija u ovakvim političkim krizama.

Odgovor od visokog predstavnika nije stigao ni do danas, izjavio je Gratz.

Pres-konferencija na kojoj su se obratili on i drugi kadrovi sazvana je da bi Naša stranka, godinu dana nakon općih izbora u BiH javno sumirala učinke svojih izabranih članova na općinskim nivoima, kantonalnom i federalnom.

Peđa Kojović, delegat u Kantonalnoj skupštini u Sarajevu te u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, naveo je u tom kontekstu svoju inicijativu za promjenu Poslovnika da bi kadrovi delegirani u federalni dom iz reda ostalih bosanskohercegovačkih naroda dobili priliku za klupsko djelovanje, a ne samo 'konstitutivni'.

"U Domu naroda FBiH sjede po 17 delegata Bošnjaka, Hrvata i Srba i imaju priliku za sve što podrazumijeva djelovanje po klubovima naroda, dok sedam iz reda 'ostalih' sjede sami, kao usamljeni vojnici na bojnom polju", slikoviti je prikaz Peđe Kojovića.

On se u dosadašnjem mandatu aktuelnog Federalnog parlamenta pojavio i kao incijator zakonskog propisa koji bi nalagao krivičnu odgovornost za svakog ko javno negira da se u našoj zemlji proteklog rata dogodio genocid.

Na pres-konferenciji je govorila i Lejla Somun - Krupalija, vijećnica u sarajevskom Gradskom vijeću, tvrdeći da se prisustvo Naše stranke osjetilo od izbora naovamo na tom nivou, kao i u općinskim vijećima.

Navela je inicijative svoje stranke da odgovorni poštuju pravila o jednakopravnosti jezika bosanskohercegovačkih naroda na službenoj gradskoj web stranici, kao i da poštuju mogućnosti osoba s invaliditetom za praćenje javnih informacija.

Naša stranka je tražila također izdvajanje budžetskog novca za izgradnju azila za sve veći broj pasa skitnica na ulicama, a u međuvremenu, doznačavanje građanima pravila o postupanju u slučaju da im eventualno zaprijeti opasanost u susretu s agresivnom životinjom.

Učinak Naše stranke u općinskim vijećima prezentirala je na primjeru Bosanskog Petrovca Anisa Šerak, osoba zadužena za kontakte s javnošću.

Ta općina, u kojoj stranka ima jedinog načelnika iz svojih redova, ide stopama smanjenja nezaposlenosti.

"Nedavno je potpisan memorandum o osnivanju prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a taj projekt podrazumijeva izgradnju vjetroparka sa čak 60 vjetrenjača", rekla je.