{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dennis Gratz: Neophodni vanredni izbori u BiH

F
4.10.2011. u 16:01
0
42
Dennis Gratz: Neophodni vanredni izbori u BiH
0
Dennis Gratz: Neophodni vanredni izbori u BiH
Dennis Gratz
Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da su vanredni izbori u Bosni i Hercegovini neophodni jer ni godinu dana od zadnjih općih izbora država nema novu vladu.
Gratz je i prije ove izjave, proteklog mjeseca pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne izmjene Izbornog zakona da bi bilo omogućeno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji su jedina demokratska opcija u ovakvim političkim krizama.

Odgovor od visokog predstavnika nije stigao ni do danas, izjavio je Gratz.

Pres-konferencija na kojoj su se obratili on i drugi kadrovi sazvana je da bi Naša stranka, godinu dana nakon općih izbora u BiH javno sumirala učinke svojih izabranih članova na općinskim nivoima, kantonalnom i federalnom.

Peđa Kojović, delegat u Kantonalnoj skupštini u Sarajevu te u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, naveo je u tom kontekstu svoju inicijativu za promjenu Poslovnika da bi kadrovi delegirani u federalni dom iz reda ostalih bosanskohercegovačkih naroda dobili priliku za klupsko djelovanje, a ne samo 'konstitutivni'.

"U Domu naroda FBiH sjede po 17 delegata Bošnjaka, Hrvata i Srba i imaju priliku za sve što podrazumijeva djelovanje po klubovima naroda, dok sedam iz reda 'ostalih' sjede sami, kao usamljeni vojnici na bojnom polju", slikoviti je prikaz Peđe Kojovića.

On se u dosadašnjem mandatu aktuelnog Federalnog parlamenta pojavio i kao incijator zakonskog propisa koji bi nalagao krivičnu odgovornost za svakog ko javno negira da se u našoj zemlji proteklog rata dogodio genocid.

Na pres-konferenciji je govorila i Lejla Somun - Krupalija, vijećnica u sarajevskom Gradskom vijeću, tvrdeći da se prisustvo Naše stranke osjetilo od izbora naovamo na tom nivou, kao i u općinskim vijećima.

Navela je inicijative svoje stranke da odgovorni poštuju pravila o jednakopravnosti jezika bosanskohercegovačkih naroda na službenoj gradskoj web stranici, kao i da poštuju mogućnosti osoba s invaliditetom za praćenje javnih informacija.

Naša stranka je tražila također izdvajanje budžetskog novca za izgradnju azila za sve veći broj pasa skitnica na ulicama, a u međuvremenu, doznačavanje građanima pravila o postupanju u slučaju da im eventualno zaprijeti opasanost u susretu s agresivnom životinjom.

Učinak Naše stranke u općinskim vijećima prezentirala je na primjeru Bosanskog Petrovca Anisa Šerak, osoba zadužena za kontakte s javnošću.

Ta općina, u kojoj stranka ima jedinog načelnika iz svojih redova, ide stopama smanjenja nezaposlenosti.

"Nedavno je potpisan memorandum o osnivanju prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a taj projekt podrazumijeva izgradnju vjetroparka sa čak 60 vjetrenjača", rekla je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: