BiH
16

Naša stranka: Pse ubijaju stranke koje su odgovorne za broj pasa na ulicama

FENA
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, još je jedan korak koji je BiH napravila prema degradiranju moralnih vrijednosti i uništavanju društvenog senzibiliteta, a koji će značiti da nesposobna i nemoralna vlast sebe amnestira i ovim rješava problem pasa po "kratkom postupku", ocijenila je danas Naša stranka.

U ovoj su stranci ogorčeni na usvajanje izmjena i dopuna zakona koji je, kako ocjenjuju, ustvari legalizovao masovno istrebljenje pasa. Ističu neshvatljivim odsustvo svakog morala i ljudskosti stranaka i pojedinaca koji su svjesno kršili prethodni zakon, potpuno ignorisali problem napuštenih pasa, a sada nude rješenja iz srednjeg vijeka.

"Oni će vjerovatno uspjeti i da se predstave kao neki spasioci građana od agresivnih pasa, a ustvari su odgovorni za svakog napuštenog i ubijenog psa na našim ulicama, svaki napad na građane i njihovu imovinu", kazala je gradska i općinska vijećnica NS Sanja Lazar.

Ona je podsjetila da su u Našoj stranci pokušavali skrenuti pažnju na ovaj problem bezbroj puta. Slali su prijave Kantonoj upravi za inspekcijske poslove, pokretali to pitanje na općinskim i gradskom vijeću, ali su naišli na ignoraciju.

"Ako pogledate kako su se lokalne, gradska i kantonalna vlast ponašali, onda vam je jasno da su znali šta će se desiti, i da će se njihova neodgovornost i nerad zataškati na ovaj brutalan način", istaknula je ona.

Lazar je dodala da "građani sada mogu pogledati ko je obnašao vlast u kojoj općini, u Gradu ili KS, i ko je podržao tu nedopustivu izmjenu i dopunu već postojećeg zakona u državnom parlamentu, i pronaći će krivce što smo od danas društvo koje pristaje na masovno istrebljenje pasa, a da nikada nismo morali doći u ovu situaciju".