BiH
0

FOTO / Dogs Trust: Eutanazija je skupa, trebat će više novca za pse nego za socijalno ugrožene

Piše: A. U.
Anel Bećirović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Anel Bećirović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Fondacija Dogs Trust BH organizovala je druženje sa medijima kako bi saopćila svoj stav o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložila poslanica Nermina Zaimović-Uzunović.

U javnosti je došlo do stvaranja atmosfere da onaj ko je protiv izmjena i dopuna zakona, taj, na neki način, odobrava trenutnu situaciju sa problemom napuštenih pasa.

Šef projekta Dogs Trust u BiH, Anel Bećirović, objasnio je zašto se fondacija protivi izmjenama i dopunama zakona.

"Dogs Trust jeste za rješenje problema i priznaje da on postoji i mora se riješiti. Zbog toga smo i došli u BiH. Samo kažemo da ovaj prijedlog, nažalost, neće dovesti do rješenja", rekao nam je Bećirović.

On navodi kako je u medijima bila najeksponiranija organizacija Stop ugrizu, a da Dogs Trust zapravo zagovara iste stvari, odnosno uklanjanje pasa sa ulica, ali da se metode razlikuju.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Prijedlog neće dovesti do poboljšanja jer pretpostavlja da već postoji jedna infrastruktura, koja zapravo ne postoji. Da bi se implementirao, morale bi biti implementirane druge odredbe ovog zakona. Prijedlog, zapravo, ostavlja sve što već postoji u zakonu i dodaje samo još jednu obavezu i trošak – eutanaziju. To košta, budući da je eutanazija skupa. Po cijenama koje smo dobili od lokalnih klinika, u prosjeku je tri do pet puta skuplja od sterilizacije pasa. Prijedlog propisuje i da psi moraju biti do 15 dana u azilu, da bi se poslije mogli eutanizirati. Mi nemamo azila. Barem ne organizovanih u skladu sa zakonom. Samim tim se prijedlog nema gdje implementirati, a samim tim ni provesti. Predlagač ističe i da je postojeći zakon preskup za zemlju poput naše, a ostavlja sve postojeće odredbe i dodaje još jednu novu odredbu i trošak. Ako je zakon bio preskup prije, kako će biti provodiv i dovesti do rješenja kada je dodatno poskupljen?", kaže Bećirović.

Dodao je i kako su predlagaču direktno postavili ova pitanja, ali nisu dobili odgovore, kao ni na pitanje ko je formulisao prijedlog, budući da su u kontaktu sa svim lokalnim stručnjacima i asocijacijama te pouzdano znaju da ih niko nije konsultovao, kao ni samu fondaciju ili neke druge međunarodne stručnjake. Postavlja se pitanje ko je zapravo napisao prijedlog izmjena i dopuna zakona.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Mi nismo za to da stanje ostane ovakvo kakvo jeste, ali kažemo da ovaj prijedlog neće dovesti do poboljšanja. Rješenje se može naći punom implementacijom postojećeg zakona. Mi smo svi na istoj strani. I mi smo protiv ugriza. Zakonu nikada nije ni pružena šansa i mora se implementirati niz stvari poput higijenskog servisa, da se prestane oslanjati na rad nevladinih organizacija. Postojeći zakon predviđa eutanaziju u pet instanci i da je zakon implementiran kako treba ona bi bila sprovedana i ne bi bilo 60 do 70 posto pasa na ulicama. Sada se zakon mijenja kako bi se prilagodio nečijem neradu. I to na nakaradan način. Hoćemo li tako raditi sa svim zakonima? Hoće li ova zemlja sebi prilagođavati i zakone sa evropskog puta ili sebe nekim drugim standardima?", naveo je Bećirović i naglasio važnost kažnjavanja neodgovornog vlasništva.

"Kada liječite bolest, ne liječite samo simptome, već i uzrok. Uvođenjem izmjena, problem bi se rješavao simptomatski, što je veoma skupo, štetno i neefikasno. Neodgovorno vlasništvo generira problem i treba ga sankcionisati. Ako bismo se bavili posljedicama, iako smo siromašna zemlja, a pustili neodgovorne građane da i dalje stvaraju problem, svake godine bi općine trošile više novca na pse, nego na socijalno ugrožene", poručio je Bećirović.