{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka: Prihvaćen još jedan amandman, podržat ćemo Zakon o radu

31.7.2015. u 13:19
96
112
Naša stranka: Prihvaćen još jedan amandman, podržat ćemo Zakon o radu
96
Naša stranka: Prihvaćen još jedan amandman, podržat ćemo Zakon o radu
Predrag Kojović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na sastanku zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza i generalnog sekretara NS-a Albina Zuhrića sa premijerom Vlade Federacije Fadilom Novalićem postignut je dogovor da amandman Naše stranke o dodatnoj pomoći radnicima kojima je zbog invaliditeta promijenjena radna sposobnost postane odredba Općeg kolektivnog ugovora FBiH.
"Ovaj naš amandman na Prijedlog zakona o radu je u korist radnika kod kojih je došlo do promjene radne sposobnosti, a koja je uzrokovana u ogromnoj većini slučajeva nekom vrstom invaliditeta. Aktuelno zakonsko rješenje kaže da poslodavac, prije nego što otpusti takvog radnika, proba za njega naći drugi posao koji je, i pored invaliditeta, u stanju obavljati. Mi smatramo da poslodavac mora takvom radniku pružiti šansu da kroz prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju stekne znanja i sposobnosti koja će omogućiti da u istoj toj firmi obavlja drugi posao koji je u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem i stečenim sposobnostima", kazao je zastupnik Gratz.

"Pored toga, postigli smo i dogovor o otpočinjanju pregovora za formiranje Fonda za zaštitu porodilja na entitetskom nivou, za čije se osnivanje Naša stranke već duže vrijeme bori. Takav fond znači veću pomoć za porodilje, ali i ukidanje nejednakosti između porodilja koje rade u javnom i onih u privatnom sektoru. Treći naš prihvaćeni zahtjev je da će Prijedlog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, čiji je nacrt izradio zastupnik Gratz, u najskorije vrijeme proći Vladu i biti stavljen u parlamentarnu proceduru", pojasnio je Zuhrić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: