BiH
120

Gratz: Naša stranka će podržati Prijedlog zakona o radu

FENA
Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Denis Gratz je u pauzi zasjedanja tog doma kazao novinarima da će Naša stranka podržati Prijedlog zakona o radu.

"Nakon usvojenih jučerašnjih amandmana koje je Naša stranka pripremila na nacrt zakona o radu koji nam je stavljen na raspolaganje, odlukom Predsjedništva mi smo imali obavezu da pokušamo 'progurati' još jedan amandman koji se odnosi na prava radnika s invaliditetom, dakle s promijenjenom radnom sposobnošću. Imali smo sastanak s premijerom Novalićem i on je prihvatio taj naš amandman tako da ćemo mi danas podržati Prijedlog zakona o radu", kazao je Gratz.

Po njegovim riječima, između opcije da bojkotuju ovako važnu temu, odlučili su se da pokušaju popraviti ono što oni smatraju važnim i još nedorađenim u postojećem zakonu.

"Imali smo 10 amandmana. Cijeli smo zakon obradili, pravni tim je izanalizirao odredbe. Mislimo da je ovaj prijedlog zakona i u ovakvoj formi bolji od postojećeg zakona. Naravno da nije dovoljno dobar, naravno da je mogao biti puno bolji da su se uradile sve one stvari koje su bile neophodne, da su se otvorili kanali komunikacije, da se vodio dijalog sa svim zainteresiranim stranama", kazao je Gratz.

Međutim mi smo, istaknuo je, "na samom početku odlučili da se ne igramo populističkih igara“.

"Mi se zalažemo za reformu zakonodavstva. Svi naši amandmani imali su veze s poboljšanom, kvalitetnijom, boljom, evropski standardiziranom zaštitom, posebno uposlenika. Oni ključni su nam usvojeni jučer. Jutros smo postigli dogovor da se usvoji i ovaj koji se odnosi na veliki broj radnika i uposlenika koji imaju određeni stepen invaliditeta", kazao je Gratz.

Prijedlog zakona o radu na dnevnom je redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a i predloženo je njegovo razmatranje po hitnom postupku.