Uhljebi stop
377

Naša stranka pokreće akciju utvrđivanja nezakonitih imenovanja u javnom sektoru

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Dennis Gratz uputio je danas zahtjev za informaciju o iznosima plaća, osnovu i trajanju ugovora, te imenima i prezimenima zaposlenih u nekoliko federalnih agencija.

Gratz je ovim najavio početak široke akcije utvrđivanja broja, identiteta i osnova zapošljavanja u federalnoj javnoj službi te izlazak u javnost sa prikupljenim informacijama.

"Danas smo uputili zahtjeve prema Agenciji za državnu službu, Agenciji za privatizaciju, Agenciji za bankarstvo i Finansijsko-informatičkoj agenciji. Tražimo informaciju po kojem osnovu su osobe u radnom odnosu stupile u isti, koliko imamo ugovora na određeno koliko na neodređeno, želimo utvrditi gdje su vršena zapošljavanja mimo konkursa. Također, vrijeme je da građani saznaju iznose plaća i zvaničnu sistematizaciju radnih mjesta u javnim službama. Želimo zaustaviti praksu pogrešne primjene Zakona o zaštiti ličnih podataka, gdje su se funkcioneri štitili iza odredbi ovog zakona i poslovično uskraćujući podatke, što nisu imali pravo", kazao je Gratz.

Iz Naše stranka navode da će biti istrajni u utvrđivanju imena i prezimena, te iznosima plaća svih zaposlenih u javnom sektoru.

"To je politika na kojoj ćemo istrajati. Vrijeme je da građani saznaju ko radi za nas, koliko ih plaćamo i za šta? Ko je zaposlen mimo zakona i ko je za to odgovoran? Opozicija će zajednički utvrditi sva nezakonita imenovanja u javnom sektoru", zaključio je Gratz.