|

Naša stranka podržava inicijativu Željka Komšića

Naša stranka podržava inicijativu Željka Komšića
55
Klix.ba
25.11.2012. u 11:19
9
komentara
55

dijeljenja
Naša stranka podržava inicijativu Željka Komšića
Inicijativa člana Predsjedništva Željka Komšića za pokretanje ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Ustava FBiH, Ustava RS i Izbornog zakona BiH predstavlja zahtjev da se usklade sloboda i pravo pojedinca sa zahtjevima društva i države i kao takva je najbolja čestitka građanima i građankama Bosne i Hercegovine za Dan državnosti, saopćeno je iz Naše stranke.
"Naša stranka u potpunosti podržava ovu inicijativu kao čin izuzetne političke odgovornosti, smatrajući da zatvaranje očiju pred postojanjem zakonskih rješenja koja su u najdubljem sukobu sa civlizacijskim tekovinama, više ne smije biti opcija.
Istovremeno zahtijevamo da se neodložno pristupi implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci kao presudnog koraka na putu evropskog opredjeljenja i integracije u zajednicu slobodnih demokratskih država svijeta. Naša stranka neće prihvatiti pokušaje da se pod plaštom provedbe ove presude nastavlja provoditi dalja etnička podjela Bosne i Hercegovine, već će na njih odlučno ukazivati i još odlučnije im se suprotstavljati.

Političke snage koje, vođene uskim i prizemnim interesima, insistiraju na primjeni etničkog principa na izborima, ne samo da zaustavljaju Bosnu i Hercegovinu na njenom putu u Evropu, već i najizravnije vode ovu zemlju u samo predvorje pakla. Jer tamo gdje ljudi izlaze na izbore kao pripadnici naroda, a ne kao slobodni i misleći građani, nestaje potreba za demokratijom.

Naša stranka neće se libiti da insistiranje na etničkom principu na izborima označi kao opasnu laž, jer ona to i jeste. Politička i, prije svega, ljudska odgovornost obavezuje nas da javno kažemo da uzdizanje etničkog nauštrb građanskog uvijek porađa ksenofobiju i mržnju. Zbog toga čvrsto stajemo uz inicijativu člana Predsjedništva, Željka Komšića i pozivamo sve građanski orijentirane političke snage da se pridruže ovoj inicijativi", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...