Projekt Grbavica II
0

Naša stranka Novo Sarajevo: Strojorad ni nakon javne rasprave ne zaslužuje naše povjerenje

E.S.
Mještani mjesne zajednice Grbavica II u Sarajevu na žustroj, trosatnoj javnoj raspravi koja je jučer održana povodom Nacrta Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "Grbavica II – Strojorad" poručili su da ne žele objekat od 22 sprata na području Grbavice.
Vijećnici Naše stranke glasali su protiv tog nacrta. Robert Pleše, vijećnik Naše stranke u Općini Novo Sarajevo poručio je da je negodovanje građana pokazalo da je njihova odluka da glasaju protiv Nacrta bila ispravna.

Ono što u Našoj stranci zamjeraju ovom Nacrtu jeste, kako kažu, što je gabaritnost objekta koji se planira graditi četiri puta veća od onog koji je za to naselje propisan urbanističkim planom.

"To povlači mnogo negativnih implikacija. One su sve izrečene na javnoj raspravi. Naša je sumnja da bi taj objekt od 22 sprata bio opterećujući za postojeću saobraćajnu infrastrukturu i u smislu parking prostora i u smislu saobraćaja u kretanju. Radi se o preko hiljadu novih stanovnika, a ne postoji plan kako bi se to odrazilo na obrazovne, sportske, bolničke i druge institucije, da li su one potkapacitirane da to podnesu? U kojoj mjeri bi objekat ugrozio zelene površine i uticao na strujanja zraka u smislu povećane zagađenosti? Sve su to pitanja koja traže jasne odgovore, a na gotovo nijedno pitanje na javnoj raspravi predstavnici općinskog načelnika kao predlagača Nacrta odluke te urbanisti iz nadležnih institucija nisu imali odgovore", kaže Rusmir Haseta, Općinski vijećnik Naše stranke.

Dalje navodi da se mnogi odgovorni u ovom procesu na javnoj raspravi nisu ni pojavili, kao što su investitor, načelnik opštine, predstavnici resornih kantonalnih ministarstava i brojni drugi.

"Mi jesmo za investicije, jesmo za gradnju, ali u sve njene detalje moramo biti upućeni i mora biti dokazano da gradnja neće štetiti lokalnoj zajednici i da joj može donijeti određene dobrobiti u smislu povećanja kvaliteta života", dodao je Haseta.

Miomirka Melank, članica Općinskog odbora Naše stranke, kaže da sve stvari koje su navedene kao korisni sadržaji koje će donijeti novi objekat, a što su predstavljači Nacrta odluke predstavili kao potrebu lokalne zajednice, ustvari to nisu.

"Nejasno je kako su došli do zaključka da je tržni centar potreba stanovništva. Svi prisutni na javnoj raspravi su rekli da im ne treba, a u Novom Sarajevu je najveća koncentracija tržnih centara. Naveden je i hotel kao potreba lokalne zajednice, a u neposrednoj blizini je Bristol. Navedena je i banka, a sve inostrane banke koje su prisutne u BiH, prisutne su uokolo planiranog objekta u omjeru od nekih 500 metara", kaže Melank.

Anesa Karaselimović, također članica Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu, na javnoj raspravi otkrila je niz nejasnoća u vezi sa samim vlasništvom nad parcelom koje također zahtijevaju jasnija objašnjenja koja nadležni na javnoj raspravi nisu znali dati.

Zaključak je da će zastupnici Naše stranke biti protiv predloženog plana sve dok se on ne uskladi s nadređenim urbanističkim dokumentima i potrebama lokalne zajednice.