Javna rasprava
462

Sarajevo: Građani Grbavice ne dozvoljavaju Općini gradnju objekta od 22 sprata na obali Miljacke

S. H.
"Ne želimo objekat od 22 sprata na području Grbavice", poručili su jasno večeras mještani mjesne zajednice Grbavica II u Sarajevu na žustroj, trosatnoj javnoj raspravi povodom Nacrta Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "Grbavica II – Strojorad“.

Naime, na području Strojorada, nekadašnje radionice za popravku kamiona, koji je već 24 godine ruševina obrasla u korov, rukovodstvo Općine na čelu sa načelnikom Nedžadom Koldžom planira izgradnju objekta na prostoru koji je jedna od najatraktivnijih slobodnih prostora u urbanom dijelu Sarajeva.

Planirana maksimalna spratnost objekata je, kako se navodi u Nacrtu, sedam etaža, uz notiranu mogućnost gradnje hotela do 12 spratova te objekta za stanovanje do 22 sprata. Ukupna površina objekta iznad garaža planirana je na ne više 89.500 kvadratnih metara.

Ovakav prijedlog već su odobrili vijećnici podržavši ga glasanjem, gdje je pet vijećnika bilo protiv.

Inače, u Nacrtu Odluke navodi se kako "okvirna sredstva za pripremu podloga i izradu Plana u iznosu od 41.500,00 KM obezbjeđuje Općina Novo Sarajevo putem krajnjeg investitora "Wilson" d.o.o. Građani su večeras više puta upitali predstavnike Općine je li poznat vlasnik pomenute firme jer nezvanične informacije govore kako je to “Bingo”. Građani su posebno negodovali jer niti iz Općine niti iz Zavoda niko nije imao odgovor na ovo pitanje kao ni na pitanje koliko je planiranog zemljišta za gradnju u vlasništvu Općine Novo Sarajevo.

Građani su demantovali navode iz Nacrta u kojem se navodi kako se planiraju sadržaji koji nedostaju lokalnoj zajednci među kojima hotel (hotel Bristol koji već postoji), banka (već postoji), restorani, trgovine (Robot), biblioteka, pošta i drugo.

Pred predstavnicima Općine Novo Sarajevo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, građani su postavili pitanje da li će Grbavica II postati “nova tibra” gdje je, umjesto planiranih osam, izgrađeno 15 spratova te zašto se ne insistira na izgradnji zelenih površina ili parkova.

Građani su pozvali i na posljednji popis stanovništva iz 2013. godine koji je pokazao kako Novo Sarajevo ima 4.500 praznih stanova uz konstataciju kako ovom naselju nisu potrebni novi stambeni objekti. Umjesto toga, zatraženo je izgradnja igraonice ili ambulante na koju u ovoj mjesnoj zajednici čekaju već deset godina.

Posebno je potaknuto pitanje protoka zraka uz već postojeći “betonski div” u neposrednoj blizini, prekoputa Hitne pomoći kao i problem nedostatka parking prostora.

Mještani mjesne zajednice Grbavica II, nakon trosatne rasprave, poručili su općinskom rukovodstvu kako neće dozvoliti izgradnju objekta od 22 sprata na obali Miljacke, a posebne osude i kritike uputili su vijećnicima koji su podržali ovaj prijedlog. Načelniku Koldži uputili su poziv da “stane pred njih” i sasluša njihovo nezadovoljstvo.