Odgovor načelniku
134

Naša stranka: Ilidža nije napravila nikakav iskorak da bi postala grad

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom današnje izjave načelnika Općine Ilidža Senaida Memića za Klix.ba kako će pokrenuti proceduru da se Ilidža proglasi gradom, reagovao je Općinski odbor Naše stranke Ilidža.

"Ideje koje je iznio gospodin Memić su neozbiljne i nepotrebne stanovnicima Ilidže. Da bi se postalo gradom potrebno je prije svega napraviti kulturološki i infrastrukturni iskorak zajednice, a Ilidža, nažalost, proteklih godina nije se kretala u tom pravcu. Također, hiperprodukcija gradova u FBiH koja se odvija u posljednje vrijeme, odnosno preimenovanje općina u gradove je neustavno. Član VI.A Ustava Federacije BiH jasno kaže da se grad formira za područje dvije ili više općina, skladu sa federalnim zakonom", navodi se u saopćenju Naše stranke.

Ovo nije pitanje o kojem može odlučiti jedan čovjek ili stranka, ističu.

"Takve odluke zahtijevaju opsežnu analizu na čijim rezultatima se gradi vizija razvoja općine. Pozivati stanovnike Ilidže na referendum bez zakonski obavezne javne rasprave, u koju mora biti uključena i stručna javnost, smatramo manipulativnim potezom kojim Memić prikriva svoje mnogobrojne propuste", dodaju.

Podsjećaju da Općina Ilidža izdvaja čak 40 posto iz svog budžeta na plaće i naknade općinskoj administraciji.

"Također, Ilidža je primjer urbicida sa mnogobrojnim nelegalno izgrađenim objektima i otpadom u vodozaštitnoj zoni i Parku prirode Vrelo Bosne, nelegalno izgrađenim parkinzima, srušenim objektima i spomenicima od kulturno-historijskog značaja pod direktivom načelnika, nezavršenom Hrasničkom cestom, biciklističkom stazom koja nema završetak i mnogim drugim problemima i nedostacima. Ilidža je imala tradiciju administrativne pripadnosti Gradu Sarajevu, sa kojim je razvila infrastrukturnu, poslovnu i kulturološku povezanost, samim tim je logično unaprijeđivati taj proces spajanja i razvijati specifične sadržaje iz resursa koje posjeduje. Poručujemo načelniku Memiću da više ne uznemiruje javnost nerealnim pričama i premjesti fokus na unapređenje života stanovnika Ilidže u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonima", istaknuto je iz Naše stranke Ilidža.