Odluka Kantonalnog odbora
450

Naša stranka će kandidovati Anju Margetić za zamjenicu gradonačelnika Sarajeva

B. R.
Anja Margetić (Foto: business-magazine.ba)
Anja Margetić (Foto: business-magazine.ba)
Kantonalni odbor Naše stranke (NS) u Sarajevu je odlučio da Anja Margetić budu kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Sarajeva, saopćili su iz ove stranke.
Očekuju da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva uskoro izabrati Bogića Bogićevića, kojeg je predložila Socijaldemokratska partija (SDP) za gradonačelnika, te Margetić i Harisa Bašića iz Naroda i pravde (NiP) za zamjenike gradonačelnika.

Kako su naveli, Margetić se zahvalila na ovoj kandidaturi te je istakla da će s ponosom raditi na promociji svog rodnog grada, uz ljudsku i političku gromadu kakav je Bogić Bogićević, te da će upotrijebiti svoje znanje i iskustvo iz poslovnog sektora, kao i sportske konekcije širom svijeta, s ciljem promicanja interesa Sarajeva.

"Grad Sarajevo ima značajne nadležnosti na polju sporta, pogotovo kada su olimpijski kapaciteti u pitanju, te ću svom snagom raditi na privlačenju investicija i vraćanja olimpijskog sjaja našem Sarajevu", istakla je Margetić.

Rođena 1975. godine u Sarajevu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu, te se aktivno bavila plivanjem u Plivačkom klubu Bosna.

Bila je rekorderka Bosne i Hercegovine u nekoliko disciplina, a predstavljala je SFRJ na Balkanijadi i na Evropskom prvenstvu kao juniorska reprezentativka.

Kako su naglasili, još 1991. godine odlazi u Oregon u Sjedinjene Američke Države sa plivačkom stipendijom, gdje je završila srednju školu, a plivačku i obrazovnu karijeru nastavila je na Univerzitetu u Nebraski, također sa punom sportskom stipendijom.

Na poziv Olimpijskog komiteta Republike Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. putuje iz SAD-a u Barcelonu, gdje je sa 17 godina nastupila za olimpijsku reprezentaciju RBiH u plivačkim disciplinama delfin 100 i 200 metara.

Istakli su da je Margetić prva žena koja je pod zastavom Bosne i Hercegovine nastupila na Olimpijskim igrama.

Po završetku studija biznis administracije 1997. godine, Margetić se vratila u Sarajevo, gdje se zaposlila u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine pod rukovodstvom tadašnjeg Guvernera Petera Nicholla.

Protekle 23 godine je u toj instituciji provela na poslovima SWIFT administratorke, koordinatorke za bruto poravnanje u realnom vremenu, te rukovoditeljice Službe za monitoring transakcija.

Margetić je 2007. godine magistrirala međunarodno poslovanje i javne politike na Univerzitetu u Cataniji u Italiji. Govori engleski i italijanski jezik. Aktivno se bavi plivanjem, uključujući kao trener državnih prvaka i reprezentativaca Bosne i Hercegovine, saopćili su iz NS-a.

Odlukom NS-a je potvrđeno pisanje našeg portala koji je prvi objavio da je Margetić među kandidatima za zamjenika gradonačelnika.

Podsjećamo, među kandidatima ove stranke za zamjenika gradonačelnika bila je i analitičarka Ivana Marić. Njena eventualna kandidatura za ovu funkciju nije bila prihvatljiva za dio javnosti koji je smatrao spornim pojedine njene izjave. S druge strane, bili su oni koji su podržali Marić u namjeri da bude zamjenica gradonačelnika.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva zakazana je za 24. mart i na njoj bi Četvorka - NiP, SDP, NS i Narodni evropski savez (NES) trebali izabrati spomenute kandidate za gradonačelnike, zamjenike gradonačelnika i rukovodstvo Gradskog vijeća jer imaju vijećničku većinu.