Reakcija opozicije
132

Naša stranka: Borjana Krišto u Austriji priča jedno, dok u BiH radi drugo

B. R.
Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)
Državna parlamentarka opozicione Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić je poručila zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Borjani Krišto (HDZ) da u Austriji priča jedno, dok u Bosni i Hercegovini radi drugo.

Kako su saopćili iz Naše stranke, Krišto je u Beču bila učesnica 13. Samita žena predsjednica parlamenta na kojem je izjavila da su žene prava snaga, a ne demokratski ukras. Tim povodom je reagovala zastupnica Marinković-Lepić podsjetivši da Krišto nije podržala prijedlog da se osigura veće učešće žena u radu Vijeća ministara.

"Želim podsjetiti da je upravo Borjana Krišto glasala protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koji sam sa zastupnicom Aidom Baručija uputila u parlamentarnu proceduru. Tim prijedlogom bi se osiguralo da u sastavu Vijeća ministara bude najmanje 40 posto manje zastupljenog spola", istakla je.

Tvrdi da su protiv ovog prijedloga bile i sve ostale zastupnice iz HDZ-a.

"Ukoliko Borjana Krišto zaista vjeruje da su žene prava snaga, zašto ne dopušta da ta snaga bude vidljiva barem 40 posto u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine? I nije samo ona glasala protiv, nego i sve zastupnice iz njene stranke HDZ-a, kao i zastupnice iz SNSD-a", napomenula je državna parlamentarka Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić.