O američkim sankcijama
46

Naša stranka: Bilo bi dobro da političari iz RS-a prestanu provocirati Zapad i bh. patriote

T. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD uveo je sankcije Nenadu Stevandiću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću. Tim povodom reagovala je Naša stranka.
Iz Naše stranke su naglasili da svi koji narušavaju Dejtonski mirovni zaslužuju sankcije.

"Sankcije su ozbiljna stvar. Svi koji narušavaju Dejton zaslužuju sankcije. Amerika je provjereni saveznik cjelovite multietničke BiH i sankcije su još jedan dokaz toga", poručili su.

Dodali su da ovo što radi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik niko ne bi tolerisao.

"Bilo bi dobro da političari iz RS-a sankcije shvate kao ozbiljnu opomenu i da prestanu sa antiustavnim aktivnostima i da prestanu provocirati odlučnost kako zapadnih saveznika tako i bh. patriota da odbrane BiH", zaključili su.

Podsjećamo, kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD-a, ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Postupak donošenja zakona i internet stranica NSRS jasno ukazuju na to da pojedinci obuhvaćeni današnjom objavom sankcija i navedeni u daljem tekstu snose odgovornost za sazivanje posebne sjednice NSRS, 27. juna 2023. godine, kako bi se glasalo o ovom provokativnom propisu.

Posebna sjednica NSRS sazvana je 27. juna 2023. godine na zahtjev Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Željke Cvijanović, a Miloš Bukejlović je u ime Vlade RS zakon predstavio NSRS. Posljedično, ove četiri osobe snose odgovornost za podsticanje usvajanja ovog propisa koji predstavlja prijetnju provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.