Umjesto u "institut"
30

Naša stranka: 200.000 KM dodijeliti institucijama kulture od državnog značaja

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Naša stranka smatra kako 200.000 KM planiranih za Institut za umjetnost i kulturu treba preusmjeriti i dodijeliti institucijama kulture Bosne i Hercegovine.
"Zahtijevamo da Vlada Kantona Sarajevo sredstva u iznosu 200.000 KM, koja su i prethodne dvije Vlade planirale za Institut za umjetnost i kulturu, budu dodijeljena institucijama kulture od državnog značaja. Ova Vlada treba nastaviti s podrškom ne samo kantonalnim instuticijama kulture, već i državnim čiji su pravni status i finansiranje upitni zbog nedostatka političkog konsenzusa na državnom nivou", kaže se u saopćenju Naše stranke.

Podsjećamo, Vlast u Kantonu Sarajevo je prilikom raspodjele budžeta za 2019. godinu, teškog više od milijardu KM, planirala izdvojiti čak 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost".

Također, iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas je saopćeno kako je Institut za umjetnost i kulturu prije dvije godine osmislila Stranka demokratske akcije.

SDP je medijima dostavio stenogram sa sjednice na kojoj je njihova zastupnica još 2017. godine postavljala pitanja vezana za fiktivni institut, a koji možete pročitati ovdje.