{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob

F
27.6.2013. u 14:13
391
213
Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob
391
Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob
Foto: SRNA
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas “Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine“ te 13 zaključaka.
Poslanici SDA i SDPBiH smatraju da je taj dokument jednostran i neprihvatljiv te politički akt koji neće imati nikakvog efekta.

Usvajanje deklaracije inicirala je Boračka organizacija RS-a iako ona nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Amandmanski je izmijenjen jedan od zaključaka pa tako NSRS smatra da je “tragični ratni sukob” u BiH, kao dio procesa raspada SFRJ, "izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH te da je na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata s primjesama međuetničkog, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora".

Između ostalog, kritikuje se rad Haškog suda, izražava i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, te traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine.

Pozivaju se oba bh. entiteta, sva tri konstitutivna naroda i ostali u Bosni i Hercegovini na unapređenje i intenziviranje dijaloga, na bazi činjenica i međusobnog poštovanja, radi kvalifikovanja karaktera, sadržaja i posljedica „tragičnog ratnog sukoba“.

Zadnjim predloženim zaključkom "najoštrije se osuđuju i odbacuju svi pozivi na ukidanje RS-a i osporavanje njenog imena i postojanja“.

Tokom “dana za glasanje” poslanici su usvojili više prijedloga zakona, razmatranih u protekla dva dana te tokom današnjeg rada.

Nastavak sjednice najavljen je već za ponedjeljak, 1.jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: