{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob

F
27.6.2013. u 14:13
391
213
Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob
391
Narodna skupština RS: Rat u BiH je bio građanski sukob
Foto: SRNA
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas “Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine“ te 13 zaključaka.
Poslanici SDA i SDPBiH smatraju da je taj dokument jednostran i neprihvatljiv te politički akt koji neće imati nikakvog efekta.

Usvajanje deklaracije inicirala je Boračka organizacija RS-a iako ona nije zakonski akt i njome se samo izražavaju stavovi o određenim pitanjima.

Amandmanski je izmijenjen jedan od zaključaka pa tako NSRS smatra da je “tragični ratni sukob” u BiH, kao dio procesa raspada SFRJ, "izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH te da je na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata s primjesama međuetničkog, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora".

Između ostalog, kritikuje se rad Haškog suda, izražava i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, te traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine.

Pozivaju se oba bh. entiteta, sva tri konstitutivna naroda i ostali u Bosni i Hercegovini na unapređenje i intenziviranje dijaloga, na bazi činjenica i međusobnog poštovanja, radi kvalifikovanja karaktera, sadržaja i posljedica „tragičnog ratnog sukoba“.

Zadnjim predloženim zaključkom "najoštrije se osuđuju i odbacuju svi pozivi na ukidanje RS-a i osporavanje njenog imena i postojanja“.

Tokom “dana za glasanje” poslanici su usvojili više prijedloga zakona, razmatranih u protekla dva dana te tokom današnjeg rada.

Nastavak sjednice najavljen je već za ponedjeljak, 1.jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: