Igor Radojičić
0

"Narednih mjesec dana nema dogovora o predmetu 'Sejdić i Finci'"

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da u narednih mjesec dana vjerovatno neće biti postignut dogovor o presudi Evropskog suda za ljudska prava o predmetu ''Sejdić i Finci protiv BiH''.

Radojičić je napomenuo da se u BiH trenutno radi na usklađivanju Ustava BiH sa odlukom Evropskog suda koja obavezuje BiH da neke odredbe Ustava moraju biti promijenjene, ali je napomenuo da će o tome još dugo biti rasprave u BiH.

On je ponovio da je stav RS u pogledu rješavanja tog pitanja veoma jasan - iz RS se može birati jedan član Predsjedništva BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može biti dopunjen određenim brojem delegata.

Radojičić je istakao večeras na Jahorini, gdje se sastao sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS-a koju predvodi Žoao Soareš, da organi vlasti u BiH treba da se dogovore o svim pitanjima koje se tiču Ustava BiH.

"Apsolutno preferiramo domaći dogovor, bez ikakvog uplitanja sa strane. Strani eksperti mogu da pomognu sugestijama kako bi domaći političari mogli lakše doći do dogovora", rekao je Radojičić večeras novinarima.

Radojičić je naglasio da je Misija OEBS-a u BiH učinila puno na projektima demokratizacije društva. On je dodao da je na sastanku bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o oblasti obrazovanja, ljudskim pravima i demokratizaciji.

Soareš je ponovio da BiH mora uskladiti Ustav sa presudom Suda u Strazburu, te da se, prije svega, mora riješiti pitanje viška naoružanja i municije.

On je rekao da je veoma bitno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i ocijenio da se BiH na dobar način kreće ka EU.

Soareš je istakao da OEBS pridaje veliki značaj parlamentarnom radu u BiH. On je izrazio zadovoljstvo zbog konstruktivnih sastanaka održanih u Sarajevu i Banjaluci.