Nastavak suđenja i Kličkoviću
0

Naredne sedmice novo suđenje za genocid u Srebrenici

FENA
Gojko Kličković (Foto: Sud BiH)
Gojko Kličković (Foto: Sud BiH)
Pred Sudom BiH naredne sedmice počet će suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, javio je danas BIRN-Justice Report.

Početak suđenja zakazan je za utorak, 9. oktobra.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima (općina Zvornik), gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Naredne sedmice bit će održane i dvije žalbene sjednice.

U četvrtak, 11. oktobra, pred Apelacionim vijećem Suda BiH bit će iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom su Marko Adamović i Boško Lukić oslobođeni optužbi za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Ključ.

U petak, 12. oktobra, žalbe će biti iznesene na presudu izrečenu trojici optuženih za zločine u Bugojnu.

Ovom presudom Senad Dautović osuđen je na 13, a Nisvet Gasal na šest godina zatvora, dok je Musajb Kukavica oslobođen.

Za utorak je zakazana statusna konferencija pred početak suđenja Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločin počinjen u Bratuncu u maju 1992. godine.

Istog dana bit će nastavljeno suđenje Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin u Kotor-Varoši.

U ponedjeljak, 8. oktobra, bit će nastavljeno suđenje Milunu Kornjači, kao i Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine u Čajniču.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani u srijedu, 10. oktobra, na suđenjima Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene na području Konjica i Jablanice; Zemiru Kovačeviću, kojem su na teret stavljeni zločini u Bosanskom Brodu; kao i Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini.

Istog dana, kao i u četvrtak, nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine na području općine Hadžići.

Novi svjedoci će u četvrtak biti saslušani na suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine u Prozoru, a narednog dana bit će nastavljeno suđenje Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, koji se terete za zločine u Sarajevu.

U petak se nastavljaju i postupci protiv Slobodana Grujića, kojem su na teret stavljeni zločini u Zvorniku, te Predraga Prošića, otuženog za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u ponedjeljak će biti nastavljeno obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, kojima su na teret stavljeni zločini u Bosanskoj Krupi.