BiH
0

Sljedeće sedmice presuda bivšim pripadnicima 5. korpusa ABiH

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sud Bosne i Hercegovine izreći će u ponedjeljak, 17. septembra, presudu Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, bivšim pripadnicima Petog korpusa Armije BiH (ABiH) optuženima za ratni zločin počinjen u Bosanskoj krajini.

Tužilaštvo BiH tereti Selimovića, Ružnića i Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS) te civila srpske nacionalnosti u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Za ponedjeljak je planirana i statusna konferencija pred početak suđenja Savi Babiću, koji se optužnicom Državnog tužilaštva tereti da je kao komandir Vojne policije počinio ratni zločin u Bratuncu u maju 1992. godine.

Tužilaštvo BiH će u utorak, 18. septembra, iznijeti završnu riječ na suđenju Albini Terzić, optuženoj za zločin u Odžaku. Bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optužena je da je od maja do jula 1992. godine nečovječno postupala prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima.

U ponedjeljak će biti nastavljena suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijku, optuženima za zločin počinjen u Varešu; Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, kojima je na teret stavljen progon Bošnjaka s područja Čajniča; kao i Goranu Sariću, optuženom za zločin u Sarajevu počinjen 1992. godine.

Narednog dana novi svjedoci pojavit će se na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, te Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, koji su optuženi za zločin u logoru Dretelj kod Čapljine.

U srijedu, 19. septembra, bit će nastavljena suđenja Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločin u Stocu i Čapljini; Edinu Džeki, kojem su na teret stavljeni zločini u Jablanici i selu Trusina kod Konjica; i Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u Bosanskom Brodu.

U ponedjeljak će biti nastavljena i obnovljena suđenja Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koji su optuženi za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, a istog dana, kao i u utorak, Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženima za ratni zločin u Bosanskoj Krupi, prenosi BIRN - Justice Report.