Godina preokreta
24

Naredna godina donosi izbore u Mostaru? Stranke već zauzimaju početne pozicije

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Lokalnih izbora u Mostaru nema još od daleke 2008. godine, a i pored brojnih pokušaja dogovora nijedan nije uspio približiti stavove vladajućih stranaka da do njega i dođe. Ipak, godina na izmaku mogla bi biti prekretnica jer je donijela presudu Suda u Starzburu i otvorila neka nova vrata mogućeg rješenja.

Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u sporu "Baralija protiv BiH" ostavila je mogućnost da, ako Parlamentarna skupština BiH ne donese odluku, reagujue Ustavni sud i donese privremena pravila.

U Mostaru se već špekulira da će Ustavni sud to prepustiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja će donijeti pravila po kojima će biti održani izbori. Često se zaboravlja da su pregovori mostarskih organizacija parlamentarnih stranaka koji su održavani u prvoj polovini 2018. godine usaglasili dva prihvatljiva modela implementacije presude Ustavnog suda iz 2010. godine.

Izbornu atmosferu dodatno podgrijavaju i stalne međunarodne inicijative kao što je ona Redne grupe za Zapadni Balkan pri Evropskom odboru regija koja je svoje sastanke održavala u Mostaru te kazala jasan stav o potrebi održavanja izbora i načina iznalaženja potrebnog rješenja.

Održavanje lokalnih izbora u 2020. godini sve mostarske političke stranke imaju u svojoj agendi, a po mišljenjima dobro upućenih već sada se izdvajaju najmanje tri bloka stranaka za izbornu utakmicu u oktobru.

Posve je izvjesno da će jedan blok biti onaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji jasno ističe kako je Mostar jedan od prioriteta njegove političke borbe. Sasvim je jasno da će se s druge strane pojaviti i odgovor, a špekulira se da bi tzv. Patriotski blok mogao za svoju osnovu i glavne sastavnice imati dogovor Izetbegovića, Radončića i Komšića od onog petka 13. decembra.

Treći blok trebao bi biti onaj SDP-a i Naše stranke, a mogao bi sadržavati i neke druge manje političke subjekte kao i organizacije iz nevladinog sektora. Na izborima podršku građana mogla bi potražiti i lista okupljena oko inicijative "Pravo na grad" koja već nekoliko godina vodi borbu protiv lokalnih vlasti zbog kriminala u komunalnom sektoru. Ako se nađe zajedničkog jezika "građanske stranke" i ova inicijativa mogle bi činiti zajedno treći politički blok.

Monolitnost HNS trebala bi narušiti Hrvatska republikanska stranka BiH jer je teško zamisliti njen izlazak na izbore zajedno s vladajućim HDZ-om, čiju politiku, posebno na lokalnom nivou, oštro kritikuju.

Dugogodišnje neodržavanja izbora u Mostaru u 2019. godini posebno se odrazilo kroz nekoliko afera od kojih se posebno ističu blokade deponije Uborak i problemi s kolektorskim sistemom i prečistačem otpadnih voda koji se gradi godinama, a još uvijek nije u funkciji.