Koštali 300.000 KM
168

Naređeno rušenje ilegalno izgrađenih teniskih terena u sarajevskom naselju Nedžarići

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdalo je nalog JU Studentski centar Sarajevo za rušenje teniskih terena u Nedžarićima koji su ilegalno izgrađeni za vrijeme uprave Emira Kadrića.

Teniski tereni su izgrađeni bez građevinske i urbanističke dozvole, o čemu smo pisali i ranije. Postali su predmet istrage Tužilaštva KS kao i tadašnji direktor Emir Kadrić koji je na izgradnju potrošio 300.000 KM javnih sredstava namijenjenih za rad studentskih domova.

Sadašnji direktor Tarik Curić pozvan je u ovo ministarstvo prije desetak dana te mu je uručen nalog u kojem stoji da se prostor treba vratiti u prvobitno stanje - livadu.

"Pokrenut ćemo proces prema Općini Novi Grad da vidimo može li se ući u proces legalizacije, ali će to biti vrlo teško jer je sve napravljeno na silu i bez papira. Uloženo je dosta novca, a naši studenti nisu imali na čemu da spavaju", rekao je Curić za Klix.ba.

Foto: JU SC Sarajevo
Foto: JU SC Sarajevo

O teniskim terenima raspravljala je i Skupština KS 2016. godine kada nisu usvojeni finansijski izvještaji o poslovanju JU Studentski centar KS za 2014. i 2015. godinu. Tada je rečeno kako je gradnja teniskih terena koštala je blizu 200.00 KM, na njima je postavljena rasvjeta što je koštalo gotovo 30.000 KM, a za nabavku opreme za terene (stalci, mreže i ravnalice) izdvojeno je dodatnih 35.000 KM. Tadašnji direktor Emir Kadrić nije tražio dozvolu osnivača - KS.

Terenima je upravljao sin Emira Kadrića, a Studentski centar je imao i ugovor o iznajmljivanju na iznos od oko 200 KM mjesečno. Teniski tereni su zatvoreni otkako je Kadrić smijenjen i nisu u upotrebi.