BiH
16

Skupština KS o Studentskom centru: Sporno 1,4 miliona KM, način zapošljavanja i teniski tereni

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština KS na jučerašnjoj sjednici nije usvojila finansijski izvještaj o poslovanju JU Studentski centar KS za 2014. i 2015. godinu.

O poslovanju Studentskog centra KS zastupnik Mario Vukasović postavljao je više poslaničkih pitanja, a ticala su se rada ove ustanove, nepotizma, upitnog trošenja finansija i sl. Nijedan zastupnik nije glasao za ovu odluku, šest ih je bilo protiv, a 12 suzdržanih.

Teniski tereni bez dozvola

Zastupnica Neira Avdibegović iz Demokratske fronte podsjetila je da je nezavisni revizor za 2014. i 2015. godinu dao "mišljenje sa rezervom". U tom mišljenju je navedeno da zbog propuštenog evidentiranja kamata i troškova prinudne naplate ustanova iskazuje manje obaveze od stvarnog stanja za 1,4 miliona KM na dan 31.12.2015. godine.

"Zbog neplaćanja doprinosa od 1.1. 2008. do 31.12.2015. zaostale obaveze iznose 5,2 miliona KM. Gubitak ustanove u 2015. godini iznosi 278.000 KM. Poređenja radi, izgradnja teniskih terena koštala je blizu 200.00 KM, na njima je postavljena rasvjeta, što je koštalo gotovo 30.000 KM, nabavka opreme za terene - stalci, mreže i ravnalice dodatnih 35.000 KM. Teniski tereni koje najmanje koriste studenti su izgrađeni bez dozvole osnivača, nisu osigurane građevinske i upotrebne saglasnosti, a troškovi izgradnje su u skladu s ostvarenim gubitkom", kazala je Avdibegović.

Podsjetila je da Skupština KS godišnje izdvaja 1,2 miliona KM za ovu ustanovu, te da se za studente ne čini ništa, iako je primarna djelatnost ustanove da osigurava životni standard studenata.

"Uslovi života u domovima su izuzetno loši. Za 16 godina nije donesen Zakon o studentskom standardu. Broj uposlenih je za vrijeme mandata direktora Kadrića porastao sa 100 na gotovo 300, dok je broj korisnika usluga u padu za oko 500 studenata. Inspekcija rada je utvrdila slučajeve nepotizma, a nalaz od 13. januara 2016. godine govori da je veliki broj uposlenih primljen bez potrebnih kvalifikacija. U ovaj predmet se uključilo i Kantonalno tužilaštvo", kazala je Avdibegović.

Radimo prema zakonu

Zastupnicima se obratio i direktor JU Studentski centar KS koji je molio zastupnike da usvoje Izvještaj tvrdeći kako njegova ustanova posluje isključivo u skladu sa zakonom.

"U posljednje vrijeme je bilo dosta priče o studentskom centru i ja vam najodgovornije tvrdim da je to sve bespotrebno i bez ikakvih argumenata, to što su kazali jedan ili dva čovjeka. Zbog nepostojanja Nadzornog i Upravnog odbora najmanje smo mi krivi, ali odgovorno tvrdim da smo radili vrlo odgovorno i racionalno", rekao je Kadrić.

Zahvalio se Vladi i Skupštini KS zbog toga što su utvrdili iznos na godišnjem nivou koji se izdvaja za JU Studentski centar KS, naglasivši kako odgovorno tvrdi da ova ustanova potpuno regularno posluje u posljednjih šest mjeseci.

"Mi smo se izjasnili na svako poslaničko pitanje. Otvorene su određene istrage i nijedna nije pokazala nikakvu nepravilnu radnju. Ne vidim nijedan valjan razlog da neko sumnja u naše iskrene namjere. Mi smo vrlo odgovorna i društveno osjetljiva ustanova i svaka insinuacija može imati ozbiljne posljedice", kazao je Kadrić u svom obraćanju zastupnicima.

Istakao je kako su "rupe" u finansijskom izvještaju za 2014. i 2015. godinu nastale zbog nepokrivenosti obračunate amortizacije i nepokrivenih osnivačkih prava, ali da rade u skladu sa zakonom.