{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naređeno ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta

F
19.10.2014. u 21:01
96
41
Naređeno ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta
96
Naređeno ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta. Brojanje će se obaviti u četvrtak, 23. oktobra, sa početkom u 10.00 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača.
Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu tačnosti.

Naređena su brojanja glasačkih listića na tri biračka mjesta u Banja Luci, dva u Goraždu, te po jednom biračkom mjestu u Tuzli, Gradiški, Novom Gradu Sarajevo, Zvorniku, Travniku, u Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Čapljini i Čeliću.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac (035B006 i 035B018) jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta.

Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

Kandidati političkih stranaka, koalicija i nezavisni kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši brojanje kao i drugi akreditirani posmatrači za izborne jedinice obuhvaćene odlukom o brojanju glasačkih listića mogu biti prisutni u toku brojanja, kao i akreditirani promatrači za Glavni centar za brojanje.

Centralna izborna komisija BiH trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata a to podrazumijeva objedinjavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima, glasova birača koji su glasali putem pošte, glasova birača koji su glasali u DKP-ima te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, saopćio je Ured za informiranje CIKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: