Treća gimnazija
778

Napredne tehnologije - napredna budućnost: Mladi žele kvalitetnije obrazovanje

Klix.ba
Svjesni važnosti i uloge naprednih tehnologija u obrazovanju, učenice, učenici i profesori sarajevske Treće gimnazije su odlučili podići nivo svijesti u široj zajednici o važnosti upotrebe naprednih tehnologija.

"Činjenica je da naš obrazovni sistem zaostaje u primjeni naprednih tehnologija u obrazovanju. S druge strane, konstantan je zahtjev u savremenoj nastavi uvođenje inovacija, koje se ogledaju u upotrebi najsavremenijih metoda i tehnika rada. Sve ovo je, naravno, uslovljeno brzim razvojem informacionih tehnologija i potreba tržišta rada", kazao je profesor Igor Smiljanić.

U skladu sa strateškim prioritetima Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja, nauku i mlade KS, za razvoj IT sektora u Kantonu Sarajevo je da se u obrazovnom sistemu, uz programe cjeloživotnog učenja, omogući prekvalifikacija za oko 12.000 IT inžinjera i specijalista do 2025. godine.

"Kako savremena strategija obrazovanja insistira na interaktivnosti u nastavi, vršnjačkom učenju, sticanju praktičnih i primjenljivih znanja, prilagođavanju različitim stilovima učenja učenika i još mnogo čemu, potrebno je pronalaziti inovativne načine pomoću kojih bismo nastavu približili onome što se od nas očekuje", smatra profesor Smiljanić.

Istražujući ovo pitanje, učenici sarajevske Treće gimnazije su analizirali obrazovne sisteme Singapura, Velike Britanije, Estonije, Finske, Srbije i shvatili da vremena za čekanje nema te žele pokrenuti neke inicijative.

Žele da se pokrene sistemska edukacija profesora u saradnji sa MONKS-om ali i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstvom privrede i Ministarstvom zdravstva jer problem nezaposlenosti mladih i nedostatka vještina zahtjeva zajedničku akciju kako se ne bi ovim problemom bavili nakon što mladi ljudi završe na birou sa problemima nezaposlenosti, delinkvencije, depresije itd. I na kraju kako bi omogućili Ministarstvu privrede kvalitetnu radnu snagu koja bi bila pokretač razvoja Kantona Sarajevo.

Žele i da se obezbjedi besplatna školska domena kako bi se koristili alati za bolju komunikaciju između učenika, nastavnika i roditelja ali i kvalitetniji nastavni proces (virtuelne učionice, obrazovne aplikacije itd.)

Učenici žele i da se obezbjedi funkcionalne računare i internet u svakom školskom kabinetu i stvoriti uslove za upotrebu e-dnevnika.

"Provođenjem ovih inicijativa stvorili bismo uslove da obrazovni sistem Kantona Sarajevo zaista odgovori potrebama tržišta rada i IT industrije kroz saradnju sa školama, ministarstvima i nevladinim sektorom. Insistiramo na uključivanju ovih ciljeva u strateške dokumente Vlade KS i MONKS-a sa jasno određenim akcionim planom i definisanim vremenskim rokovima", kazao je profesor Igor Smiljanić.