Ovo su detalji
52

Napravljene izmjene nastavnog plana u KS, učenici će učiti kroz kompilaciju sadržaja

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP) je obrazložila izmjene nastavnog plana i programa uoči predstojeće školske godine. Naglasila je da su ove izmjene u skladu sa započetom kurikularnom reformom.

Kako je naglasila, najveći iskorak je napravljen u definiranju odgojno-obrazovnih područja za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole. Ukazala je da su predmeti i njihovi nazivi ostali isti, ali da će se učiti kroz, kako je navela, kompilaciju sadržaja naslanjajućih predmeta.

"Tako oblast 'Priroda i nauka oko nas' uključuje Matematiku, Moju okolinu i Informatiku. 'Istraživanje i stvaralaštvo' uključuje Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku. Područje 'Aktivnosti i stvaralaštva' uključuje Likovnu kulturu, Muzičku kulturu i Tjelesni odgoj", objasnila je.

Smatra da se reformom donijelo više slobode nastavnicima u pripremi časova te da se kompiliranje sadržaja nastavlja u višim razredima kroz mjesečno planiranju te međupredmetnu saradnju i povezanost.

Ministrica Hota-Muminović je napomenula da Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i ove godine organizira aktivnu podršku nastavnicima koji implementiraju kurikularnu reformu u učionicama.