BiH
20

"Naoružani" biciklima ovi učenici mogu biti primjer odraslima

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Evropskog dana bez automobila Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizirala je na Vrelu Bosne biciklijadu u kojoj je učestvovalo više od 200 učenika srednjih i osnovnih škola.

"Naoružani" biciklima i kacigama učenici su na ovaj dan odlučili biti primjer odraslima i simboličnom vožnjom biciklom pokazati da trebamo manje koristiti automobile i vozila kojima zagađujemo zrak i okoliš.

"Ovo je skromni doprinos naše ustanove i učenika na dan koji se slavi širom Evrope. U nekim gradovima su cijeli kvartovi zatvoreni za automobile. Trudimo se da saradnjom s najmlađom populacijom izoštrimo svijest. Na njima svijet ostaje, a oni su itekako osviješteni o očuvanju životne sredine i opasnosti od zagađenja", rekao Mustafa Zvizdić, stručni saradnik za promociju i marketing Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Uprkos obilježavanju ovog dana, na ulicama Sarajeva nije bilo mnogo bicklista, a veliki broj građana i danas koristi svoje automobile. Učenici smatraju da se to treba promijeniti.

"Vozim bicikl skoro svaki dan. Mislim da direktori i političari trebaju više koristiti tramvaj i voziti bickle na posao jer bi manje zagađivali zrak i okoliš", rekao je Ishak Kušumović iz Prve osnovne škole.

Njegova kolegica Hana Hamidović kazala je kako često podrži ovakve događaje.

"Svi trebaju voziti bicikl i što manje zagađivati zrak jer je ovo najbolji način za planetu, našu državu i nas", rekla je Hana.

Nastavnik sporta Prve osnovne škole Samir Sejfić kazao je kaki njegovi učenici redovno učestvuju u ovakvim događajima te da su vrlo svjesni opasnosti zagađenog zraka.

"Naša opština je pozitivan primjer i to je ekološka opština jer ima mnogo parkova, šetnica i aleja, a napravili su i biciklističku stazu. Djeca imaju izgrađenu svijest i znaju kojim putem trebaju ići. Oni bi najviše voljeli biciklom ići u školu svaki dan", rekao je.