10.000 učenika i studenata u akciji "Biciklom bez stresa"

Klix.ba
29.11.2015. u 21:34
43
6
10.000 učenika i studenata u akciji "Biciklom bez stresa"
43
10.000 učenika i studenata u akciji "Biciklom bez stresa" Foto: Arhiv/Klix.ba
Masovnija upotreba bicikla kao prijevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom cilj je edukativne kampanje koju planira realizirati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Kampanja nosi naziv "Promocija i značaj upotrebe bicikla u javnom prijevozu učenika i studenata u Kantonu Sarajevo – biciklom bez stresa i sa dobrim zdravljem", a bit će realizirana u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova KS, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo kao i visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

"S obzirom na to da se posljednjih godina u Bosni i Hercegovini sve više koristi bicikl kao sredstvo prijevoza, te da od ove godine Kanton Sarajevo ima i značajan broj biciklističkih staza, Sektor za saobraćaj i edukaciju Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS inicirao je pokretanje ove kampanje", rekao je resorni ministar Elvir Kazazović.

Kako je naveo ministar, cilj kampanje je i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, te podizanja svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda.

Sa sastanka u sjedištu Vlade KS Sa sastanka u sjedištu Vlade KS


"Namjera nam je stvoriti uslove da se bicikl koristi ne samo kao sredstvo za rekreaciju, već i kao sredstvo za dolazak u školu ili na fakultet, jer je ovaj alternativni oblik prijevoza i ekološki prihvatljiviji", istakao je profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo Osman Lindov.

U okviru kampanje između ostalog će biti upriličena testiranja za srednjoškolce i studente Univerziteta u Sarajevu o poznavanju sigurnosti u saobraćaju kao i propisa u toj oblasti. Oni će imati i priliku pokazati svoju kreativnu stranu u vidu inovativnih prijedloga za biciklističke mobilijare i parkinge. Kao završni dio kampanje bit će upriličena i promotivna vožnja biciklima kroz grad svih njenih učesnika.

Praktični dio kampanje će početi na proljeće, a prije toga će biti dogovorene konkretne aktivnosti i utvrđena lista edukatora u kampanji sa direktorima srednjih škola i dekanima fakulteta.

Kampanjom će biti obuhvaćeno oko 10.000 učenika i studenata sa područja Kantona Sarajevo.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: