Mir Božiji, Hristos se rodi
0

Naložen badnjak u porti Stare crkve na Baščaršiji

SRNA/Sarajevo-x.com
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U porti Stare Srpske Pravoslavne crkve na Baščaršiji nakon večernjeg bogosluženja na Badnje veče, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, osveštan je i naložen badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri.

Čin paljenja badnjaka pred najveći hrišćanski praznik simbolično pokušava predstaviti toplinu vatre u pećini u kojoj je prije više od 2.000 godina rođen Isus Hrist.

Obred osveštanja badnjaka, kao i vjersku službu koja je prethodila tom činu, obavio je i predvodio paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Paroh Jovanović izjavio je novinarima da je Božić najradosniji hrišćanski praznik koji slavi dolazak Boga u čovječijem tijelu, koji je bio neophodan da bi čovjek krenuo božijim putem.

"Božić je praznik porodice, a ta porodična toplina u ovom vremenu ljudima najviše nedostaje, da budemo posvećeni jedni drugima više nego to što sada jesmo", naglasio je paroh Jovanović.

Nakon večernjeg bogosluženja, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika, osveštan je i naložen badnjak u Pravoslavnoj crkvi u Tuzli. Liturgiju je predvodio Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda.

Badnjak je osveštan i naložen badnjak diljem BiH - U Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Bijeljini, Bihaću, Srebrenici, Bratuncu i brojnim drugim gradovima.

"Borbu posvetiti duši, a ne tijelu"

Hrišćani širom svijeta, koji crkveno vrijeme računaju prema julijanskom kalendaru, proslaviće sutra svoj najradosniji praznik - Božić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj pročitao je četvrtak u Sarajevu Božićnu poslanicu u kojoj je poručio da je život neponovljiv Božiji dar i da čovjek uvijek ima razloga da živi i stvara.

   U poslanici sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima povodom najradosnijeg pravoslavnog praznika Rođenja Isusa Hrista, vladika Nikolaj poručio je da čovjek, koji je kao stvaralac, do sada na mnogim naučnim i civilizacijskim poljima uznapredovao krupnim koracima treba da radi na svom duhovnom usavršavanju.

Kako je istakao mitropolit Dabrobosanski glavnu borbu treba posvetiti duši, a ne tijelu.

"Na kraju svi recimo kao u vidu zavjeta: Radujmo se danu koji dolazi! Zahvaljujmo na životu koji nam se svima rađa u miru", poručio je mitropolit Nikolaj.

Povodom pravoslavnog Božića čestitku patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu, u Hristu đakonstvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim hrišćanima u Bosni i Hercegovini koji praznuju po julijanskom kalendaru uputio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Neka radost Hristovog rođenja uđe u svakog pojedinca, svaku kuću i porodicu i srećom ispuni sve vjernike i ljude dobre volje. Želim da praznik Božića otvori srca svih ljudi da pokažu solidarnost sa svima onima koji iz bilo kojeg razloga pate, koji su ugroženi, pogođeni raznim prirodnim i društvenim nedaćama kako bi lakše podnijeli sve teškoće u zajednici s nama", istakao je Radmanović.

Čestitke političara

Svim Hrišćanima Božić su čestitali i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković, načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić i brojne druge osobe iz političkog života Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Sarajevo-x.com svim pripadnicima pravoslavne vjere upućuje iskrene čestitke, sa željom da najradosniji praznik - Božić - provedu u zdravlju, miru i blagostanju sa svojim najdražima.